NAJHLADNIJI GRAD NA PLANETI: Ojmjakon je mesto u kom se naočare LEPE za lice, automobili kvare ukoliko se ugase, a ljudi se GREJU VOTKOM! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.11.2021

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabačeno rusko selo Ojmjakon se smatra za najhladnije naseljeno područje na Zemlji, a lokalno stanovništvo moralo je prilagodi svoj svakodnevni život klimi - što podrazumijeva konzumiranje mnogo votke, mesa i korišćenje pomoćnih spoljnih toaleta.

Foto: Tanjug/AP

Ojmjakon

Ojmjakon se nalazi u blizini Jakutska, glavnog grada regije koji ima najniže zimske temperature od svih gradova na svetu, a njegovo ime ironično znači "nezamrznuta voda" zbog termalnog izvora koji se nalazi u blizini.

Najniža zabeležena temperatura u Ojmjakonu bila je ledenih minus 71,2 stepena Celzijusa još 1924. godine.

Kako piše Independent, nošenje naočara na otvorenom može prouzrokovati da se zalepe za lice, a ovo je samo jedan od najobičnijih problema ekstremno hladnog vremena.

Kako piše Weather.com lokalno stanovništvo nosi se sa hladnoćom uz pomoć "ruskog čaja" odnosno votke. Smrznuto tlo otežava rad na unutrašnjim vodovodima, tako da je većina toaleta izgrađena napolju kao poljski wc.

Velika hladnoća takođe otežava kopanje grobova zbog čega pre sahrane tlo mora da se zagreje. Meštani koriste grejanje garaže za svoje automobile, a automobili ostavljeni napolju moraju da rade, inače se neće ponovo pokrenuti. Avioni ne mogu da lete u ovo područje zimi. I naravno rizik od promrzlina je veliki nakon samo nekoliko minuta na hladnoći.

Zbog smrznutog tla, usevi ne mogu da se uzgajaju u Ojmjakonu, a stanovništvo preživljava uglavnom od mesa. Najčešće jedu hladnu hranu, smrznutu sirovu arktičku ribu, belog lososa, belu ribu, smrznutu sirovu konjsku jetru.

Leta su, međutim, relativno topla, a prosečne temperature su oko sredine 60-ih i 70-ih godina dostizale čak 34 stepena Celzijusa. Ali zime su duge, a leta kratka, a kako tvrdi Weather.com mnogi meštani se zapravo žale na toplije vreme, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading