NOVI UDAR SA ZAPADA: Britanci optužuju Srbiju da je glavni krivac za destabilizaciju u regionu, pozivaju na brzu intervenciju EU i SAD

Autor:

Svet

06.11.2021

06:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članica Doma lordova u Ujedinjenom Kraljevstvu Arminka Helić i njen stranački kolega iz Konzervativne partije, poslanik Entoni Mangnal smatraju da je Srbija glavni krivac nedavne destabilizacije i da na nju više ne treba gledati kao na saveznika Zapada kada je reč o stabilnosti u regionu.

Republika

Foto: pixabay

 

Oni su u tekstu za “Politiko” naveli da, pored tenzija na severu Kosova u septembru, u Crnoj Gori oko hirotonije mitropolita SPC i krize u BIH sa srpskom stranom, postoje još tri faktora koji ugrožavaju Balkan i koja su ih zabrinula.

Navode da su ti faktori koji zabrinjavaju mešanje Rusije, nejedinstvo Evropske unije i slabost NATO.

- Napredak koji je postignut u regionu od 2000. ka mirnim, prosperitetnim, multietničkim državama se poništava i otvara se prostor za izazivače nevolja. Došlo je vreme da NATO i EU sarađuju i preduzmu mere da zaustave propadanje i zaštite ono što je urađeno - smatraju britanski zvaničnici.

Oni su pozvali na brzu intervenciju SAD i EU i predložili širu strategiju i politiku u kojoj 27 zemalja moraju da se saglase da će, ako ne bude pristupanja zemalja Zapadnog Balkana, biti barem privremenih koraka kao što su pristupanje zajedničkom tržištu i carinskoj uniji i povećanje finansiranje.

- Očigledno, sukob u regionu više nije nezamisliv – ako ne reagujemo, jednostavno je pitanje vremena. Rusija to zna i namerno testira odlučnost i sposobnosti NATO. Ako NATO i EU nisu u stanju da održe stabilnost na Balkanu, onda će to verovatno učiniti negde drugde. U nedostatku kredibilnog evroatlantskog angažmana, samo će Balkan stradati - naveli su Helić i Mangnal.

Smatraju da je ideja koncepta “srpskog sveta” jasan trag 90-ih godina, kada je režim Slobodana Miloševića vodio ratove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Bonaparta

06.11.2021 07:56

Da li je moguće da zemlja sa ovakvom obaveštajnom službom i informativnom službom da ne kažem medijima " izmišljaju" probleme ili ih NE IZMIŠLJAJU već to rade po direktivi onih kojima treba gužva na ovom terenu. Buće da je ovo drugo i da upravonta ista služba ima svoje pulene za plasiranje laži. Po prezimenu vidite sa kog prostora potiče dotična persona kupljena za par funti. Dronjak od ličnosti ili teatralni kepec, kao naši Đilas i Marinika.

Odgovori 46 6
Denis

06.11.2021 09:01

Ko bi reko da Balinkusa pljuje po Srbima.

Odgovori 33 4
hehe

06.11.2021 09:19

koji su ovo glupani :) ono kada ti ovakvi kreteni odlucuju u svetu sta i kako... ali srecom vise ne mogu.. neka izvole neka udare na srbiju, samo sto ovoga puta u tom slucaju nepovratno gube srbiju a time prakticno i balkan, i dobice nuklearke ruske u sred evrope a i kineske sto se mene tice... mada engleze bas briga iskreno, ali bar neka ispastaju ovi glupani oko nas sto ce ih slediti...

Odgovori 36 7
Vox

06.11.2021 12:03

Dolazi i vama strašni sud bez suda.

Odgovori 27 4