DRAMA U DANSKOJ, ZAPLENJEN RUSKI BROD KOJI EKSPERIMENTIŠE SA ŠIRENJEM ZVUKA U OKEANU! Na plovilu je 61 osoba, reagovala i ruska ambasada!

Autor: Republika

Svet

04.11.2021

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski istraživački brod "Akademik Jofe" zaplenjen je tokom plovidbe kroz dansku teritoriju i to zbog tube koju je protiv plovila podnela kanadaska kompanija.

Foto: Tanjug/AP

Rusko plovilo u ozbiljnom problemu/Ilustracija

Drama u Danskoj nastala je nakon što je obalska straža te zemlje zaplenila ruski naučno istraživački brod "Akademik Jofe" i to zbog zbog tužbe koju je protiv plovila podnela kanadska kompanija "One Ocean Expeditions Ltd" u vezi sa prethodnom komercijalnom delatnošću broda.

To je saopštila ambasada Rusije u Kopenhagenu za Sputnjik, navodeći kako se na ruskom brodu nalazi 38 članova posade i 23 istraživača.

- Ambasada je stupila u kontakt sa njima. Ukoliko bude potrebno biće im pružena konzularna pomoć - istakla je ruska strana.

Ambasada je ranije saopštila da je prosledila ruskom Ministarstvu spoljnih poslova kopije sudskih presuda, te da su ruske diplomate u kontaktu sa danskim kolegama.

Ranije je saopšteno da su vlasti Danske zaplenile ruski brod koji koristi Institut za okeanologiju "Širšov" u naučne svrhe. Precizirano je da je brod zaplenjen "na zahtev treće strane".

Incident se dogodio 1. novembra u luci Sigen. Dok je brod sipao gorivo, danske vlasti su ga zaplenile. Oduzeta je i brodska dokumentacija.

"Akademik Jofe" je naučno-istraživački brod, dugačak 117 metara. Napravljen je 1988. godine i dobio je naziv u čast sovjetskog naučnika, fizičara Abrama Fjodoroviča Jofea. Brod ima status jedinstvenog naučnog objekta i koristi se za eksperimente sa širenjem zvuka u okeanu.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading