ORBAN STVARA NOVI MOĆNI SAVEZ UNUTAR EU! Udar na Brisel, okupio je sve igrače koji su U RATU SA UNIJOM!

Autor: Republika

Svet

04.11.2021

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana formira se novi moćni savez unutar Unije u koji ulaze samo oni koji su u nekom sporu sa Unijom.

Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban  

Mađarski premijer Viktor Orban formira novi moćni savez unutar Evropske unije (EU) i to u trenutku dok njegova zemlja vodi žestoke borbe s Briselom, koje su eskalirale nakon što je on otvoreno i više nego direktno podržao Poljsku u sporu sa Unijom.

S tim u vezi je i pozvao poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da mu se pridruži u savezu zajedno sa Mateom Salvinijem, čelnikom italijanske Lige i nekadašnjim ministrom unutrašnjih poslova te zemlje.     

- Premijer Orban je održao video konferenciju s poljskim premijerom i čelnikom italijanske Lige, posvećenu osnivanju nove političke grupe u Evropskoj uniji - potvrdio je Orbanov portparol, Bertalan Havasi.

Kako je istakao, Orban, Salvini i Moravjecki su istakli uspeh deklaracije o budućnosti Evrope, zaštiti nacionalnih država i tradicionalnih vrednosti, koju je u junu objavilo 16 stranaka.

Foto: Tanjug/AP

Mateuš Moravjecki, poljski premijer  

Deklaracija, koju su potpisale stranke pretežito krajnje desnice, upozorila je na pokušaje stvaranja "nadnacionalne evropske države" u EU i pozvala na zaštitu onoga što oni smatraju "evropskim vrednostima" poput "uloge tradicionalne porodice" i "jevrejskohrišćanskih vrednosti" kao temelja Evrope.

Foto: Tanjug/AP

Mateo Salvini i Viktor Orban 

Podsetimo, Orban je pod višemesečnim konstantnim pritiskom EU zbog navodnog kršenja vladavine prava u zemlji, sprovođenju demokratije i slobode medija, a odnos Budimpešte i Brisela je ekstremno pogoršan nakon što je mađarski premijer potpisao LGBT zakon kojim se osobama mlađim od 18 godina zabranjuje sadržaj s temama homoseksualnosti, transeksualnosti i promene pola. Unija je tada žestoko udarila na Orbana, a pojedini lideri članica zajednice su otvoreno istakli kako takvoj Mađarskoj nema mesta u EU. 

Ubrzo je Brisel otpočeo i pravi rat sa Poljskom nakon što je u toj zemlji donesen zakon kojim se određeni dekreti EU ne karakterišu kao važniji od nacionalnih zakona. Takođe, zvanična Varšava je pod ogromnim pritiskom i zbog činjenice da nije sprovela reformu sudstva onako kako je to Unija zahtevala, a u tom žestokom sporu Orban je otvoreno stao na stranu Moravjeckog.   

Što se tiče Salvinija, on je bio stalna meta kritika Unije dok je bio u vladi Italije, posebno zbog svojih desničarskih stavova u vezi sa prihvatom migranata, ali i mnogih drugih zbog kojih su ga nazivali evropskim Trampom.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading