SUMANUTO: Celibat uzrok zlostavljanja dece od strane sveštenika?!

Autor: Republika

Svet

16.12.2017

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šestočlana komisija formirana pre pet godina u Australiji s ciljem da utvrdi razloge i odgovornost sveštenika za seksualno zlostavljanje dece u institucijama širom te zemlje, u periodu od 1850. do 2015, završila je rad i sačinila izveštaj u kojem se kao mogući uzrok navodi celibat.

RepublikaFoto: youtube.com/Marko Marinkovic
Komisija je saslušala i priče iz katoličke crkve, oružanih snaga i centara za mlade

Komisija, naime, smatra da Australijska biskupska konferencija treba da zatraži od Vatikana razmatranje mogućnosti da se preispita obaveza celibata, odnosno da za sveštenike on bude dobrovoljan.

Inače, tokom petogodišnjeg rada Komisija je saslušala hiljade priča o seksualnom zlostavljanju dece u javnim i privatnim institucijama širom Australije, a uz izveštaj je priloženo i 189 preporuka, uključujući i promene zakona kojima bi se neprijavljivanje zlostavljanja smatralo krivičnim delom i obveznom izveštavanju o priznanju zlostavljanja tokom ispovedanja.

Komisija je, između ostalog, saslušala i priče iz katoličke crkve, oružanih snaga i centara za mlade.


- Izveštaj donosi svedočenje o institucionalnom seksualnom zlostavljanju u Australiji sa preporukama koje treba da obezbede sigurniju budućnost dece - rekao je predsednik šestočlane Komisije Filip Rid, prenele su agencije.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

U izveštaju stoji da nema jednostavnog objašnjenja zašto dolazi do seksualnog zlostavljanja dece, ali su, ipak, kako se navodi, definisana neka koja, kako se navodi, nenamerno ili na drugi način mogu stvoriti mogućnost za zlostavljanje.


Komisija je vladi preporučila donošenje Nacionalne strategije koja bi bila namenjena prevenciji seksualnog zlostavljanja dece i unapređenju njihove zaštite unutar institucija, kao i formiranje ministarstva odgovornog za decu i policijske poslove.

Tokom rada Komisiju je, kako se navodi, kontaktiralo više od 16.000 pojedinaca, održano je 8.013 privatnih sastanaka i 57 javnih saslušanja, uz više od 1.200 svedočenja koja su trajala duže od 440 dana.

Komisija je kontaktirala svih 4.000 australskih institucija za koje je navedeno da je u njima bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja dece.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading