LIČI NA REPU, ALI VAS LAKO MOŽE UBITI: Toksična biljka PREPLAVILA plaže na severozapadu Engleske!

Autor:

Svet

02.11.2021

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lokalne vlasti upozorile su šetače da ne jedu otrovnu biljku koja liči na paškanat koja se ovih dana nasukala na plaže Kumbrije na severozapadu Engleske.

Republika

Foto: facebook.com/Millom Coastguard Rescue Team

Mrtvačevi prsti

Vodena kukuta, vrsta repe poznata i kao "mrtvačevi prsti" veoma liči na paškanat ali, za razliku od njega, ima toksično lišće i peteljke koje liče na peršun, dok je koren smrtonosan.

Biljka raste na Britanskim ostrima i raste blizu vode ali je zbog nedavnih oluja, biljka stigla do plaža Kumbrije, popularnih među šetačima i ljubiteljima prirode.

Obalska straža upozorila je sve da je reč o veoma otrovnoj biljci čiji jedan zalogaj napada nervni sistem, izaziva grčeve i iznenadnu smrt.

 

 

Eksperti navode da je jedan zalogaj "mrtvačevih prstiju" otrovniji od zelene pupavke, smrtonosne pečurke koja ima dovoljno toksina da ubije odraslu osobu.

- Kada je reč o otrovu, ta pečurka pada u senku - rekla je instruktorka britanske agencije Vajld Fud Merlou Renton, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading