UMRO ERON BEK! Revolucionarni psihoterapeut preminuo u 100. godini! RADIO DO POSLEDNJEG DANA! (VIDEO)

Autor:

Svet

02.11.2021

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Eron T. Bek, revolucionarni psihoterapeut koji se smatra ocem kognitivne terapije, preminuo je u svom domu u Filadelfiji u 100. godini.

Republika

Foto: printskrin

Eron Bek je radio do poslednjeg daha

Bekov rad revolucionalizovao je dijagnostiku i lečenje depresije i drugih psiholoških poremećaja, prenosi britanski Gardijan.

- Moj otac je bio neverovatna osoba koja je svoj život posvetila pomaganju drugima - rekla je njegova kćerka, napominjući da je on nastavio da radi sve do svoje smrti. - On je inspirisao studente, kliničare i istraživače nekoliko generacija svojom strašću i svojim revolucionarnim radom..

Bek je razvio polje kognitivne bihejvioralne terapije, klinički oblik psihoterapije, na Univerzitetu u Pensilvaniji 1960-ih podstičući pacijente da se fokusiraju na iracionalnosti u svom svakodnevnom razmišljanju, a ne na konflikte iz prošlosti i prepoznaju pogrešnu logiku svojih negativnih misli, poput "uvek ću biti propalica" ili "niko me ne voli".

Razvio je poseban tretman nakon što je otkrio da njegovi depresivni pacijenti često dožvljavaju iskrivljene negativne ideje, koje je nazvao "automatskim mislima".

Za razliku od frojdovske psihoanalize koja se bavi traumama iz detinjstva, kognitivna terapija pribegava unutrašnjem monologu kao načinu rešavanja problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading