OTKAZALI NAGRADU GRAJFU JER JE REKAO DA SRBI NISU POČINILI GENOCID U SREBRENICI! Čuveni izraelski akademik žestoko kažnjen zbog stava prema našem narodu!

Autor: Republika

Svet

02.11.2021

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni izraelski akademik i istoričar Gideon Grajf kažnjen je nakon što je kao predsednik Nezavisne međunarodne komisije zaključio da se u regionu Srebrenice tokom sukoba od 1992. do 1995. nije dogodio genocid.

Republika

Foto: youtube.com/Jutarnji program TV HAPPY

Gideon Grajf boravio je u našoj zemlji 

Čuveni izraelski istoričar i akademik Gideon Grajf, koji je bio ne čelu višečlane Nezavisne međunarodne komisije formirane na inicijativu Republike Srpske i koji je nakon istraživanja zaključio da se u regionu Srebrenice tokom sukoba od 1992. do 1995. nije dogodio genocid, neće dobiti Krst za posebne zasluge Savezne Republike Nemačke. 

Naime, kako su saopštili mediji najmoćnije članice Evropske unije, nemački predsednik Frank Valter-Štajnmajer otkazao je dodelu nagrade tom vrsnom stručnjaku na neodređeno vreme. To se dogodilo nakon što je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling u pismu saveznom šefu nemačke države naveo da je "ogorčen" takvom odlukom nemačkih vlasti.  

Nerma Bučan, šefica kabineta Švarc Šilinga potvrdila je da je otkatana ceremonija dodele, koja je bila najavljena za 10. novembar u Tel Avivu.

- Gospodin Švarc-Šiling je pismo nemačkom predsedniku poslao juče i već smo dobili odgovor da će ceremoniju u Tel Avivu otkazati i da će odluka o dodeli odlikovanja biti detaljno razmotrena - istakla je ona i poručila kako predsednik Štajnmajer nije bio upoznat sa detaljima i da je predlog za davanje odlikovanja Grajfu stigao u predsednički kabinet u junu mesecu.

- S obzirom na nove okolnosti neće se samo otkazati datum, već će se i taj predlog za davanje medalje vratiti predlagaču kako bi se tražili dodatni podaci. Predsednik Nemačke je zamolio i nas da pošaljemo sve podatke koje imamo o gospodinu Gideonu i njegovim aktivnostima ovde u Bosni, da bi oni imali bolji uvid, pa će doneti odluku hoće li mu uopšte dati tu medalju - navela je Bučanova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer 

Inače, kako Sputnjik podseća, kancelarija nemačkog predsednika Štajnmajera potvrdila je krajem prošlog meseca da će Grajfu početkom novembra biti uručen orden za posebne zasluge.

- Savezni predsednik je imenovao Grajfa kao dobitnika ordena Krst za posebne zasluge Savezne Republike Nemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu - navedeno je tada i istaknuto kako je Gideon Grajf jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu.

- Gospodin Grajf, koji je potomak nemačkih Jevreja koji su preživeli progon u vreme Nacionalsocijalizma, ovekovečio je doprinose nemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi "Die Jecke" - istakli su iz kancelarije nemačkog predsednika i dodali da je Grajf u svom istraživanju, koje se fokusira na istoriju logora za istrebljenje Aušvic-Birkenau, dao vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu.

Na Štajnmajerovu najavu je ranije reagovao i direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić, koji je u pismu nemačkom predsedniku pitao "zašto on nagrađuje negatora genocida u Srebrenici".
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
zoki

02.11.2021 14:11

Gideon grajf je fer i svaka mu cast.

Strahinja

02.11.2021 15:01

Na "demokratskom"Zapadu mora da se misli kako se naredi a ne onako kako čovek želi da misli.Slično je bilo i sa godinom Handkeom.Tako i Incko naredjuje kako treba misliti i govoriti.Sumrak prava i demokratije.