MAKRON NIJE SKIDAO RUKE S DŽOA BAJDENA! Francuski predsednik posle Trampa ponovo u akciji! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

01.11.2021

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovo je ponašanjem privukao pažnju svetske javnosti kao i 2018. kada je bio preterano blizak sa tadašnjim šefom SAD Donaldom Trampom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron ponovo dodirivao šefa SAD Džoa Bajdena   

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovo je posle samita grupe G20 u Rimu, koji je održan ovog vikenda, u žiži svetske javnosti nakon što tokom susreta sa američkim kolegom Džoom Bajdenom nije mogao da drži ruke k sebi, pa je neprestano dodirivao šefa SAD, uzimao ga za ruku, grlio... 

Nije bilo potrebno mnogo da oštro oko brojnih novinarskih ekipa zabeleži sve te "taktilne" trenutke, što je na društvenim mrežama propraćeno brojnim šaljivim komentarima. Mnogi su dodire poistovetili sa onima kakve je Makron 2018. imao sa tadašnjim liderom SAD Donaldom Trampom, a što je širom planete izazvalo salve podsmeha, pa i kontroverznih insinuacija. 

Foto: Tanjug/AP

Tramp i Makron su 2018. izazvali salve podsmeha svojim odnosom 

Ovogodišnji Makronov susret sa Bajdenom je ipak imao nešto manje odjeka, ali je ipak okarakterisan kao krajnje neobičan, budući da su SAD ne tako davno Francuskoj zabole nož u leđa kada su sa Australijom i Britanijom formirale vojni savez AUKUS po kom se australijska vlada obavezala da će od te dve zemlje kupiti nuklearne podmornice i time jednostrano raskinula ugovor o nabavci tog oružja od zvaničnog Pariza

Iako se očekivalo da će Makron pokazati barem dozu ljutnje prema američkom kolegi, to se nije dogodilo, dok je, s druge strane, prema australijskom kolegi Skotu Morisonu i te kako bi oštar. 

- Znam da me je australijski premijer lagao u vezi s razlozima za otkazivanje multimilionskog posla za izgradnju podmornica. Biće potrebno mnogo posla da bi se ponovo izgradilo poverenje među našim zemljama - poručio je Makron. 

Inače, samit G20 je završen kasno sinoć, ali, moglo bi se, reći, bez ijednog konkretnog zaključka. Naime, očekivalo se da će predstavnici 20 najmoćnijih sila današnjice barem dogovoriti vremensku odrednicu za smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu, za šta se verovalo da će biti 2050. godina, međutim, čak ni u vezi sa tim pitanjem nije bilo adekvatnog slaganja. Treba, takođe, napomenuti da članice G20 same proizvode oko 75 odsto efekta staklene bašte, dok preostala četvrtina otpada na svih ostalih oko 180 država u svetu. 

Tako je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio da 2050. nije magičan broj. 

- Ako Evropska unija ima tu ambiciju, druge zemlje mogu imati neku drugu - istakao je Lavrov i kritikovao stav pojedinih članica da 2050. bude zacrtana godina budući da je ona određena na samitu grupe G7 sa kog je Rusija, nakon prisajedinjenja Krima njenoj teritoriji 2014, izbačena. 

-Rusija će nastojati da taj cilj postigne do 2060. - zaključio je zatim Lavrov.  

Osim pregovora o emisiji ugljen-dioksida, zemlje učesnice samita su se pridružile inicijativi da se posadi bilion stabala ali nisu kazale kako će same u tome učestvovati.  

Italija kao predsedavajuća tog samita i Britanija koja je domaćin današnjem samitu u Glazgovu o spasavanju Zemlje od klimatske katastrofe, insistirale su na ambicioznijem i čvršćem zaključku bez kog, kako su istakle, i skup u Glazgovu gubi zamah. Inače, samit u tom gradu će trajati dve nedelje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading