UŽAS! DEVOJČICA ZATRUDNELA NAKON ŠTO JU JE SILOVAO DEDA: Crkva je uzela pod svoje i tera je da rodi

Autor: Republika

Svet

30.10.2021

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudbina 11-godišnje devojčice koja je zatrudnela nakon što ju je silovao član porodice pokrenula je žestoku debatu između aktivista za ljudska prava i katoličke crkve u Boliviji, jer verske grupe pokušavaju da je primoraju da rodi.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Devojčica zatrudnela nakon što ju je silovao deda, ilustracija

Devojčica je zatrudnela nakon što ju je otac njenog očuha više puta silovao u gradu Japakani, u istočnom bolivijskom regionu Santa Kruz.

Devojčica je živela sa sestrama i 61-godišnjim očuhom, koji je sada u zatvoru zbog zločina, jer su njeni roditelji radili u La Pazu.

Slučaj je bacio svetlo na zjapeće rupe u državnoj zaštiti žena i devojčica u Boliviji, koja ima jedan od najviših nivoa seksualnog nasilja i zlostavljanja u porodici u Latinskoj Americi, i ono što neki aktivisti nazivaju kulturom silovanja.

Intervencija katoličke crkve je takođe ozbiljno dovedena u pitanje, nakon što su verske grupe kontaktirale majku žrtve i ubedile je da se usprotivi prekidu trudnoće, što je potez koji je naterao ombudsmana za ljudska prava da pokrene pravni postupak.

- Devojčica nije ni znala šta znači biti trudna; rekla je svojoj rođaki da je osetila da joj se nešto pomera u stomaku. Njena rođaka je rekla njenoj majci – tetki devojčice – koja je to prijavila policiji - rekla je Ana Paola Garsija, izvršna direktorka La Kasa de la Mujer, bolivijske nevladine organizacije za prava žena.

Devojčica je odvedena u žensku bolnicu Persi Boland u gradu Santa Kruz gde je, po zakonu, kao maloletna žrtva silovanja trebalo da prekine trudnoću prošlog petka.

Ustavna odluka iz 2014. učinila je prekid trudnoće legalnim u slučaju silovanja bez potrebe za pribavljanjem sudskog naloga, rekla je Garsija.

Ali majka deteta, u pratnji žene koja tvrdi da je advokat crkve, je intervenisala rekavši da se devojčica predomislila, navela je Garsija. Devojčica je prebačena iz bolnice i prebačena u centar za majke adolescentkinje.

- Očigledno postoji manipulacija od strane katoličke crkve koja je praktično otela devojčicu i ućutkala majku - rekla je Garsija. "Oni krše njena ljudska prava".

- Devojčica je sad u obavezi da nastavi sa trudnoćom koja dovodi njen život u opasnost - dodala je ona.

Susana Inč, portparol Bolivijske biskupske konferencije, rekla je lokalnim medijima u sredu da crkva ima "etičku i zakonsku obavezu da zaštiti život bebe, oba života moraju biti zaštićena".

U saopštenju nadbiskupija Santa Kruza navela je da "jedan zločin ne rešava drugi zločin", nudeći besplatan smeštaj i negu za devojčicu i nerođeno dete.

Međutim, bolivijski ombudsman za ljudska prava, Nadija Kruz, rekla je da će njena kancelarija pokrenuti krivični postupak protiv medicinskog osoblja u bolnici, nadbiskupije Santa Kruza i majke devojčice zbog kršenja dužnosti brige i trgovine ljudima u svrhu prisilne trudnoće.

Ona je dodala da je njena kancelarija podnela zahtev pred Međuameričkom komisijom za ljudska prava u tom slučaju.

- Odbacujemo mogućnost da crkva koristi svoj uticaj i moć da se meša u javne politike u vezi sa seksualnim i reproduktivnim pravima ili da preduzme radnje u vezi sa maloletnim žrtvama seksualnog nasilja - rekla je Kruz. "Bolivija je sekularna država."

Ujedinjene nacije u Boliviji su u saopštenju navele da je "teranje maloletnice da istera trudnoću klasifikovano kao mučenje“.

Prema podacima Kasa de la Muher, 2020. godine u Boliviji je prijavljeno 39.999 trudnoća devojčica mlađih od 18 godina, što znači da oko 104 maloletnice zatrudne svaki dan u Boliviji, od kojih je u proseku osam mlađih od 15 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading