AMERIKA PROTERUJE JOŠ 55 RUSKIH DIPLOMATA? Zaharova upozorava da je situacija SVE GORA!

Autor:

Svet

30.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington želi da protera još 55 ruskih diplomata i administrativnih radnika ambasade Rusije i konzulata, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Marija Zaharova

- S obzirom na zahteve Vašingtona da još 55 naših diplomata i administrativno-tehničkih radnika treba da napusti SAD u narednim mesecima (što u suštini znači proterivanje), situacija na diplomatskom "frontu" samo će se pogoršati - konstatovala je Zaharova.

Kako je precizirala, u američkoj ambasadi u Rusiji trenutno radi oko 130 osoba, dok ruska misija u Vašingtonu i dva generalna konzulata u Njujorku i Hjustonu ukupno broje manje od 200 ljudi.

Prema rečima Zaharove, ništa ne sprečava Ameriku, što joj je više puta saopštavano na različitim nivoima, da u potpunosti popuni "više nego dovoljnu kvotu od 455 diplomatskih službenika, uključujući toliko tražene konzule".

Umesto toga, kako je objasnila, u Vašingtonu u medijima kruže netačne tvrdnje o tome da Rusija u Americi ima navodno skoro četiri puta više diplomata, nego Amerika u Rusiji.

- Pritom, tu nam računaju sastav našeg Stalnog predstavništva pri UN u Njujorku koje nema nikakve veze sa bilateralnim diplomatskim misijama - istakla je portparolka.

Amerika pokrenula spiralu konfrontacije

Zaharova je podsetila da je upravo Vašington taj koji je pokrenuo spiralu konfrontacije konfiskovanjem imovine koja pripada ruskim diplomatskim predstavništvima i masovnim proterivanjem diplomata.

- Na svaku neprijateljsku akciju SAD uslediće brz i proporcionalan, ali ne nužno i simetričan odgovor. Ponovo predlažemo da se zaustavi spirala eskalacije i započne sadržajan, pravedan razgovor na osnovu međusobnog uvažavanja o svim problemima koji postoje u bilateralnim odnosima - poručila je Zaharova.

Podsetimo, u oktobru je više uticajnih američkih senatora uputilo pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem su od njega zahtevali da protera iz zemlje 300 ruskih diplomata ukoliko ruske vlasti ne pristanu na povećanje broja članova osoblja američke ambasade u Moskvi, navodi Sputnjik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading