SLOM U EU, ZAJEDNICA PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA! Evropski parlament tužio Evropsku komisiju, po sredi ŽESTOKA SVAĐA S POLJSKOM!

Autor: Republika

Svet

29.10.2021

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi su trenutnu situaciju u Uniji shvatili kao početak kraja te zajednice, do kog je došlo nakon ozbiljnog spora između Brisela i zvanične Varšave.

Republika

Foto: Pixabay

Evropska unija sve teže održava jedinstvo među članicama

Prava drama zavladala je u samom vrhu Evropske unije (EU) nakon što je Evropski parlament podneo tužbu protiv Evropske komisije koja, kako je navedeno, nije uspela da na pravi način sprovede u delo mehanizam sankcionisanja onih članica koje su prekršile osnovne odredbe vladavine prava u svojim nacionalnim okvirima. 

Za to je dat primer Poljske, kojoj je pre dva dana izrečena kazna po kojoj Briselu mora da plaća čak milion dolara dnevno zbog narušavanja osnovnih principa vladavine prava, ali koja, kako smatra Parlament nije dobila zasluženu sankciju. 

Portparol Parlamenta Dejvid Sasoli naveo je da je tužba podneta jer EK nije podnela zahtev za primenu takve mere Sudu pravde. 

Mera mogućnosti sankcionisanja država članica usvojena je u decembru 2020. i omogućava EU da suspenduje isplate iz budžeta EU državama članicama "u kojima je vladavina prava u opasnosti".

- Odluka se najverovatnije odnosi na slučaj Poljske, čiji je Ustavni sud nedavno proglasio nacionalno zakonodavstvo "starijim" u odnosu na pravni sistem EU - podseća RT, prenosi Sputnjik. 

Ipak, najnovija dešavanja u Uniji, posebno nakon nedavnih raskola na relacijama pojedinih članica, mnogi su okarakterisali kako postaje jasno da mnoge stvari u Briselu ne funkcionušu, te da je evropska porodica na rubu propasti. 

Poljsku je, podsetimo, podržala Mađarska sa kojom je EU imala i mnoge druge probleme, pre svega u sferi poštovanja osnovnih ljudskih prava nakon što je premijer te zemlje Viktor Orban optužen da je homofob.    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading