DALEKI ISTOK NA IVICI RATA, BAJDEN POSLAO VOJSKU NA KINU, TAJVAN SE SPREMA ZA KRVOPROLIĆE! Caj Ingven je priznala nešto od čega se trese svet, odgovor Đinpinga biće silovit?!

Autor: Republika

Svet

28.10.2021

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajvanska predsednica Caj Ingven prva je najviša zvaničnica te ostrvske zemlje koja je u poslednjih nekoliko decenija priznala da su američki vojnici stigli u njenu državu i to u trenutku dok napetost sa Kinom dostiže svoj vrhunac.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sija će razbesneti prisustvo američke vojske na Tajvanu

Situacija na Dalekom istoku postaje sve zategnutija, posebno nakon što je američki predsednik Džo Bajden prethodne nedelje poručio kineskom lideru Si Đinpingu kako je spreman da podrži tajvnsku vojsku u eventualnom sukobu sa zvaničnim Pekingom, što je sada i ispunio poslavši svoje snage na tu ostrvsku zemlju čiji suverenitet KIna ne priznaje. 

A da su američke snage stigle na Tajvan, potvrdila je lično predsednica te države Caj Ingven, koja je otkrila da Amerikanci obučavaju domaće vojnike kako bi bili spremni za potencijalni sukob s daleko moćnijom kineskom armijom.  

- Manji broj američkih vojnika na Tajvanu obučava tajvanske vojnike - rekla je ona u intervjuu za CNN, potvrđujući prisutnost američkih snaga na ostrvu koje ima sopstvenu samoupravu, ali koje Kina smatra svojim.

- Osim vojnika, imamo imamo i mnogo širi raspon saradnje sa SAD kako bismo pojačali naše odbrambene sposobnosti. Pretnja od Kine raste svakim danom sve više - poručila je ona i dodala kako se na ostrvu svakodnevno 23 miliona ljudi trude da zaštite demokratiju svoje zemlje i pobrinu se da imaju slobodu kakvu zaslužuju. 

Na pitanje koliko je američkih vojnika raspoređeno na Tajvanu, odgovorila je da ih "nema onoliko koliko ljudi misle". Inače, Cai je tako postala prva čelnica Tajvana poslednjih decenija koja je priznala prisutnost američkih vojnika na ostrvu. Poslednji službeni američki garnizon otišao je s tog prostora 1979. godine i više se nije spominjala prisutnost oružanih SAD na tom prostoru smeštenom na samom pragu Kine

Američka vojska je početkom 2020. objavila, a zatim izbrisala video koji pokazuje kako specijalne snage američke vojske obučavaju vojnike na Tajvanu. Ubrzo potom je i ministarstvo odbrane SAD pomenute snimke nazvala montiranim. 

Zbog toga se očekuje da bi odgovor kineskog predsednika mogao da bude silovit, od čega čitav region strahuje. Takođe, strahove podgrevaju i nedavni izveštaji zapadnih medija da je Kina uspešno testirala neke od najmoćnijih projektila današnjice, hipersonične rakete. Iako je zvanični Peking takve izveštaje nazvao pukom maštom, Si je indirektno priznao da je njegova zemlja poslednjih godina mnogo radila na jačanju vojnih kapaciteta izjavom da je svakoj sili na svetu neophodna moćna vojska. 

Prema navodima zapadnih medija, u skladu sa tim je Kina pojačala vojni pritisak na Tajvan, dok je istovremeno, američka administracija predvođena Bajdenom vratila tu ostrvsku zemlju u centar intersovanja, pre svega zbog, kako se veruje, obuzdavanja najmoćnijeg suparnika - Pekinga. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zapazanja

28.10.2021 10:27

Gotovo je sa mačkom i mišem. Igra je došla do kraja.

Lav

28.10.2021 11:30

Opet Amerika pravi rat na tuđoj teritoriji.

Odgovori 21 1
Vojislav

28.10.2021 12:09

Zašto više ne ostavite ljude na Tajvanu na miru da žive svoj život? Kada bi bio raspisan referendum, možda bi samo njih 1% bilo za to da budu deo komunističke Kine.

Odgovori 4 13