SKANDAL NAD SKANDALIMA, IZDATA VAŽEĆA KOVID PROPUSNICA ADOLFA HITLERA! Niko ne zna odakle se pojavila, trag vodi ka Italji i Francuskoj, ALI SVI SE PERU!

Autor: Republika

Svet

28.10.2021

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ozbiljan problem za sistem izdavanja KOVID propusnica, u koji ionako vlada nepoverenje u pojedinim delovima sveta, nastupio je kada se odjednom pojavio sertifikat na ime Adolfa Hitlera s važećim QR kodom.

Republika

Foto: pixabay.com

Nacistočki vođa Adolf Hitler 

Skandal nad skandalima potresao je ove nedelje čitavu Evropu nakon što je u javnost procurila vest da je izdat naizgled funkcionalan i ispravan EU digitalni KOVID sertifikat na ime zlooglasnog nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Iako je poništen nedugo nakon što je otkriven, sama ta vest bila je dovoljna da se pokrenu salve kritika na račun EU i njenog sistema za izdavanje propusnica, ali i brojne teorije zavera da je dokument izdat za pravu osobu, te da je Hitler možda i dalje živ. Mnogi su to iskoristili da se na društvenim mrežama našale kako se "i Hitler vakcinisao protiv KOVIDA-19". 

Iako za tako nešto, podrazumeva se, nema nikakvog osnova, na meti napada su se našle Italija i Francuska, budući da trag izdavanja KOVID pasoša na ime Firera, sa sve važećim QR kodom, vodi upravo do te dve zemlje. One su, međutim, negirale umešanost u takvoj vrsti skandala.   

 

 

Il Post piše kako je propusnica izdata s ključem iz Francuske, ali napominje da bi i ta informacija takođe mogla da bude lažirana.

Sporni QR kod na internetu se pojavio u utorak i skeniran je pomoću nekoliko aplikacija za proveru, nakon čega se pokazalo da KOVID propusnica nosi ime Adolf Hitler. Naveden je i datum rođenja - 1. januar 1900, što svakako nikako ne odgovara datumu rođenja Firera. 

Privatni ključ koji se koristio za proveru Hitlerove propusnice povučen je u sredu poslepodne.

 

 

Inače, sistem kontroverznih KOVID propusnica u celoj EVropi radi PO principu uparivanja javnog ključa (QR koda koji je vidljiv svakom ko skenira kod pomoću aplikacije) s privatnim ključem (njega imaju bolnice). Kod se skenira i dobija zelenu kvačicu ako odgovara privatnom ključu.

I dalje nije jasno da li je privatni ključ korišćen za proveru "Hitlerove" propusnice ukraden ili je "procurio" u javnost. Druga opcija predstavljala bi ozbiljan problem za sistem KOVID sertifikata u EU. Ponovno overavanje na stotinu ili čak na hiljadu propusnica moglo bi i te kako naštetiti poverenju javnosti u sistem, koji je u nekim zemljama već ionako prilično nepopularan.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuelu Makronu ukrali su lične zdravstvene podatke 

Ranije ovoga meseca jedan francuski tinejdžer je uhapšen kad je pokušao da uđe u bolnicu koristeći podatke zdravstvene propusnice francuskog predsednika Emanuela Makrona. Njegovi javni podaci pojavili su se na internetu, što znači da je svako mogao da koristi njegov QR kod kao svoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading