RUSIJA PONOVO UPOZORAVA NA OPASNOST MIGRANTSKE KRIZE: Kriminalci i teroristi prerušeni u avganistanske izbeglice pokušavaju da uđu u susedne zemlje!

Autor:

Svet

27.10.2021

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da je rešavanje migrantske krize sada prioritet, pošto su susedi Avganistana zbog toga na meti destruktivnih snaga.

Republika

Foto: MUP Srbije

Lavrov upozorava na opasnost od pritajenih terorista (Foto: Ilustracija)

Lavrov se danas osvrnuo na situaciju u Avganistanu, i naveo da teroristi i kriminalci, prerušeni u avganistanske izbeglice, već pokušavaju da se infiltriraju u susedne zemlje, prenosi Sputnjik njuz.

- Očigledno je da bez odlučne borbe protiv proizvodnje i šverca droge, i protiv međunarodnih terorističkih grupa koje vrebaju u Avganistanu i kojima se manipuliše spolja, teško da je moguće oblikovati normalnu spoljnu politiku, posebno sa susednim zemljama, koje su prvenstveno na meti ovih destruktivnih snaga - rekao je Lavrov na sastanku suseda Avganistana, čiji je domaćin bio Teheran.

On je naglasio da bi susedi Avganistana trebalo da spreče prisustvo američkih i NATO vojnih snaga na njihovoj teritoriji.

Prema rečima ruskog ministra, nakon skoro dve decenije pokušaja NATO da nametne svoj državotvorni model Avganistanu, ova zemlja mora da počne od nule.

- Očigledno je došlo vreme da se počne sa mobilizacijom napora za prikupljanje sredstava za finansijsku, ekonomsku i humanitarnu pomoć Avganistancima - dodao je Lavrov.

Visoki zvaničnici susednih država Avganistana okupili su se u glavnom gradu Irana na jednodnevnoj konferenciji, na kojoj će razgovarati o situaciji u zemlji pod vlašću talibana.

Sastanku ministara spoljnih poslova Irana, Pakistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana u Teheranu, danas su se pridružile i njihove kolege iz Kine i Rusije putem video veze.

Razgovori su usledili nakon virtuelnog sastanka ministara spoljnih poslova početkom septembra, čiji je domaćin bio Pakistan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vladimir

27.10.2021 10:09

Ne može Avganistanac da predje preko bogatih muslimanskih država, ne ostane tamo, nego produži za Evropu.