UBIJAJU IH GLAD I KORONA, A SAD IM I PUTIN PRETI: Najsiromašnija zemlja Evrope bi mogla da se SMRZNE ako joj Rusi ZAVRNU gas ove zime!

Autor: Republika

Svet

27.10.2021

10:32

Uz pandemiju korone koja kosi po Moldaviji i plate od, u proseklu, 300 evra, koje im nisu dovoljne da prežive, Moldavci se sada suočavaju sa novom krizom - gasnom, i mogućnošću da se ove zime smrznu.

Tanjug/AP

Vladimir Putin

Uz pandemiju korone koja kosi po Moldaviji i plate od, u proseklu, 300 evra, koje im nisu dovoljne da prežive, Moldavci se sada suočavaju sa novom krizom - gasnom, i mogućnošću da se ove zime smrznu.

Uprkos svemu, ministar spoljnih poslova Niku Popesku pokušava da vidi nešto pozitivno.

"U ponedeljak smo se upisali u istorijske knjige. Prvi put je Moldavija kupila gas od izvora koji nije ruski Gasprom."

Poljski PGNiG im je isporučio milion kubnih metara gasa. Da bi preživeli, i ako Gasprom uradi ono čime je zapretio - da će prekinuti dotok gasa, Moldaviji će biti potrebno mnogo više.

Do sada, 100 posto moldavskog gasa stizalo je iz Rusije. Ugovor o snabdevanju istiekao je krajem septembra. Gasprom je podigao cene i Moldavija se povukla. Bez novog dogovora, ruski energetski gigant je smanjio isporuke, primoravši Moldaviju da proglase 30-dnevno vanredno stanje.

Gasprom je optužio Moldaviju "da je sama izazvala krizu" i zatražio isplatu 709 miliona dolara duga, što Moldavija (nema) i osporava.

Pregovori se sada nastavljaju a moldavski zvaničnici kažu da žele dogovor sa Gaspromom, ali samo pod uslovima koji im odgovaraju.

Ako dogovor sa Rusijom ne bude postignut, da li će Moldavija, jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, moći negde drugde da kupi gas?

- Ovo je najgore vreme za gasnu krizu kod kuće - priznaje Popesku u intervjuu BBC, prenosi Kurir.

- Cene su više nego ikad. Vidimo kako se tržište ruši na globalnom nivou. Ali imali smo podršku. Poslednjih godina Rumunija je izgradila novi gasovod do Moldavije koji nam daje sigurnosni ventil. Takođe smo imali nekoliko saveta od Evropske unije o tome kako diverzifikovati snabdevanje zemlje gasom u roku od nekoliko dana - rekao je on.

Kao i mnoga preduzeća u Moldaviji, fabrika šećera u Drokiji je pogođena nestašicom gasa.

- Možemo da iskoristimo samo četvrtinu gasa koji nam je potreban - objašnjava menadžer Rostislav Magdej.

"To dopunjavamo alternativnim izvorima energije. Nadamo se da će nam vlada nadoknaditi sve gubitke koji nastanu zbog visoke cene goriva."

Nekada u orbiti Moskve, u poslednje vreme Moldavija se naginje od Rusije ka Zapadu. Rukovodstvo zemlje je sada proevropsko i podržava bliže veze sa EU. Mnogi ovde smatraju da je gasna kriza način na koji Kremlj izražava svoje neodobravanje.

- Ove godine smo imali parlamentarne izbore i proruska stranka je izgubila - kaže Sergiu Tofilat, bivši savetnik predsednika Moldavije za energetiku.

- Sada imamo prozapadnu stranku na vlasti. Dakle, Rusija je promenila svoj pristup snabdevanju gasom. Kremlj želi da kazni moldavski narod zato što je glasao protiv proruske stranke. To je čista politika - rekao je on.

- Vladimir Putin pokušava da zadrži bivše sovjetske zemlje u zoni uticaja Kremlja. Ne želimo da ostanemo na kolenima pred Moskvom. Moramo reći 'ne' ruskoj uceni i sada imamo priliku da se oslobodimo ruskog uticaja u Moldaviji - dodao je Tofilat.

Kremlj poriče da koristi energense kao oružje. Predsednik Putin je nedavno odbacio tu sugestiju kao "potpunu besmislicu, budalaštinui politički motivisano brbljanje“.

Komentari (1)

Loading
Stefa

27.10.2021 11:33

Duguju Rusiji skoro milijardu dolara a nemaju pare. Nemaju pare za dug ni za kupovinu novih količina gasa. Nije kriva Rusija.