RODITELJI U STRAHU: VIŠE od DVESTA hiljada beba godišnje se u zemlji rađa udišući ZAGAĐEN vazduh!

Autor:

Svet

27.10.2021

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvrt miliona beba u Velikoj Britaniji godišnje se rađa na toksičnim vazdušnim žarištima koja mogu da naškode njihovim plućima, pokazuju podaci objavljeni pre vitalne konferencije UN o klimi.

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Opasno prljav vazduh dovodi ih u opasnost od razvoja ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što je astma, kažu stručnjaci.

Astma UK i Britanska fondacija za pluća kažu da brojke otkrivaju "nacionalnu sramotu zdravlja dece koje je od rođenja ugroženo zagađenjem vazduha“.

Sara Vulnou, koja je izvršna direktorka obe dobrotvorne organizacije, rekla je:

"Kako je moguće da je prihvatljivo da prvi udah bebe može biti toliko prljav da može ozbiljno uticati na njihovo dugoročno zdravlje? Vlada mora uvesti nove nove zakone o čistom vazduhu i postaviti ambiciozne ciljeve za čišćenje vazduha do 2030."

U 2019. godini, preko 250.000 beba je rođeno u oblastima gde su toksične čestice 2,5 premašile smernice Svetske zdravstvene organizacije iz 2005.

Ta cifra bi mogla dostići 600.000 sledeće godine nakon što su saveti SZO o bezbednim granicama bili pooštreni.

Studija je takođe pokazala da je skoro trećina (29%) bolnica u Engleskoj u zagađenim područjima, uključujući 71 porodilište u koje svake godine stigne oko 183.979 beba.

Deca su podložna toksičnom vazduhu jer se njihova pluća još razvijaju i dišu brže od odraslih.

Prethodno istraživanje iz Astma UK otkrilo je da je oko pola miliona dece sa ovim stanjem ima simptome kao što su piskanje i zadihanost izazvane zagađenjem.

Prljav vazduh može čak i da ošteti pluća i mozak beba dok su još u materici, dok trudnice koje udišu otrovan vazduh imaju veće šanse da rode prevremeno rođene bebe i one sa malom porođajnom težinom.

Prouzrokuje oko 36.000 prevremenih smrti u Velikoj Britaniji svake godine, prema Astma UK.

Oni sa osnovnim stanjima, kao što su problemi sa plućima ili srcem, su u najvećoj opasnosti, dok pušenje, loš dom i siromaštvo povećavaju rizik.

Čvrste čestice koje je napravio čovek uglavnom potiču iz industrije, građevinarstva, dizel i benzinskih motora i sitnih ostataka od kočnica i guma.

Vulno je rekla da bi šteta mogla da se zaustavi ako političari deluju.

"Ako se ljudi ohrabruju da zamene svoje automobile za čistiji transport, a vlada ulaže u više biciklističkih ruta, autobuskih ruta i saveta prošire zone čistog vazduha, postoji nada da možemo da se izborimo sa zagađenjem i uživamo u čistijem vazduhu."

Mama dvoje dece Sani Andrea (38) ima astmu od detinjstva i plaši se da će njena četvoromesečna ćerka Lena razviti to stanje kao sin Hari (5).

Glumica iz Nortemptonšira podržava pozive da se smanji zagađenje vazduha, navodi Miror.

Rekla je:

"Odrasla sam u Harou u severozapadnom Londonu, jednom od najzagađenijih delova Velike Britanije, i završila bih u bolnici nekoliko puta mesečno sa napadom astme. Iselili smo se iz grada da bismo Hariju i Leni pružili zeleniji život. Kada vodim Harija da poseti njegovu baku i dedu u Londonu, on teško diše i treba mu inhalator."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading