KIM REAGOVAO NA KRITIKE UJEDINJENIH NACIJA: Izveštaj je zlonamerna kleveta, država preuzima odgovornost za bezbednost našeg naroda!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.10.2021

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovomesečni izveštaj istraživača Ujedinjenih nacija za ljudska prava koji izražava zabrinutost zbog ljudskih prava i humanitarne situacije u Severnoj Koreji je "zlonamerna kleveta", saopštila je danas jedna severnokorejska organizacija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un negira tvrdnje iz izveštaja UN 

U svom najnovijem izveštaju, Tomas Ohea Kintana, specijalni izvestilac UN-a za ljudska prava u Severnoj Koreji, navodi da su najugroženiji ljudi u toj zemlji u opasnosti da umru od gladi nakon što je ta zemlja "skliznula" još dublje u izolaciju tokom pandemije kovida-19.

Ohea Kintana je rekao da međunarodne sankcije uvedene Pjongjangu zbog programa nuklearnog naoružanja Severne Koreje treba ublažiti kako bi se pružila veća pomoć, ali je takođe kritikovao zloupotrebe kao što su politički zatvorski kampovi, i samonametnuta blokada granica za sprečavanja izbijanja kovida-19, što, prema njegovim rečima, samo doprinosi pogoršanju uslova.

- Specijalni izvestilac, ne zadovoljajući se krivljenjem naše realnosti, uperio je prst u "život našeg naroda" i podlo je birao najprikladnije protivepidemijske mere koje je naša država preduzela za naše specifične potrebe kako bi se izborila sa globalnom epidemijom - izjavio je portparol Korejske asocijacije za studije ljudskih prava kojeg je citirala severnokorejska novinska agencija KCNA.

U tom saopštenju se navodi da Severna Koreja ne priznaje mandat Ohea Kintane, i optužuje ga da je deo šeme mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja koju podržavaju SAD.

"Naša država preuzima punu odgovornost za životnu bezbednost i egzistenciju našeg naroda i nikada nismo tražili da se neko brine o uslovima života naših ljudi", navodi se u saopštenju.

Severnokojreski lider Kim DŽong Un rekao je u junu da je situacija sa hranom bila "napeta" zbog prirodnih katastrofa prošle godine i priznao je da su se građani suočili sa žrtvama tokom pandemije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading