PROTIV SU MASKI, KOVID PROPUSNICA I VAKCINA, A SAD IH UMIRE 240 DNEVNO! Naši susedi na kolenima, lekari nemaju više gde da smeštaju zaražene: OVO JE KATASTROFA!

Autor: Republika

Svet

26.10.2021

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarska se suočava sa pravom katastrofom nakon što je uspela da vakciniše svega 24 odsto populacije, dok je prosek na nivou EU 74 odsto.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dramatične fotografije iz bugarskih bolnica i onih koji za to ne mare

Više nego dramatična situacija vlada u Bugarskoj, zemlji sa najmanjim procentom vakcinisanih protiv koronavirusa u Evropskoj uniji (EU) i gde su ljudi masovno protestovali protiv nošenja maski, uvođenja KOVID propusnica i svih drugih epidemioloških mera, a sada su dočekali da im na dnevnom nivou od opake zaraze umire više od 240 ljudi. 

Istovremeno, ta zemlja više nema gde da smešta svoje obolele, na odeljenjima intenzivne nege nalazi se 608 osoba i ponestaje i slobodnih reaspiratorra. 

U poslednja 24 sata u Bugarskoj su koronavirusom zaražene 5.863 osobe, a 243 su umrle. Dosad je u toj zemlji, koja broji oko sedam miliona stanovnika, od posledica KOVIDA-19 preminulo 23.316 ljudi.

Zbog enormnog širenja zaraze i slabe vakcinacije uvedene su obavezne zdravstvene propusnice za većinu javnih mesta u zatvorenom. Ograničenja su izazvala nove proteste, a privremenu vladu neke su političke stranke, uoči izbora 14. novembra, optužile za loše upravljanje pandemijom. Zdravstvene službe upozorile su da bi, ako se ne uspori novi talas zaraze, ograničenja mogla da budu još veća jer se bolnički sistem sve teže nosi s tolikim brojem obolelih.

- Ovo je jednom rečju, katastrofa - istakao je jedan očajni lekar. 

Trenutno je na bolničkim KOVID odeljenima više od 7.100 osoba. Prema podacima, više od 90 odsto obolelih nije vakcinisano. Broj onih koji su se ipak odlučili na imunizaciju počeo je se povećava od prošlog četvrtka kada su vlasti ograničile ulaz u mnoga javna mesta. Tako su restorane, bioskope, teretane i slično mogli da posećuju samo oni koji su vakcinisani, negativni na KOVID-test ili su preboleli zarazu.

Smatra se da su glavni razlozi skepticizma prema vakcini nepoverenje građana u državu i kontradiktorne poruke političara i stručnjaka. U Bugarskoj je tako do sada u potpunosti vakcinisano svega 24 odsto populacije, dok je prosek u EU 74 odsto.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading