HOĆE LI TVITER I SADA DA ETIKETIRA? Tokom gosotvanja Bajdena na CNN gotovo da nije postavljeno nijedno pitanje o Avganistanu!

Autor:

Svet

22.10.2021

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom gostovanja predsednika SAD Džoa Bajdena u gradskoj kući CNN-a, niko od novinara se nije potrudio da tokom 90 minuta, koliko je trajala emisija da ga upita o neuspešnom povlačenju američkih trupa iz Avganistana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

CNN, inače prtner N1, očigledno je isto "profesionalni mediji kao i Šolakova opoziciona TV.

Postavlja se pitanje, hoće li sada Tviter da etiketira CNN kao mediji koji sarađuje sa Belom kućom, kao što je to bio slučaj sa medijima u Srbiji?

Saradnik Foks njuza Džo Konča zapitala se kako niko nije osetio potrebu za takvim pitanjem, a posebno Anderson Kuper, koji je osvajao nagrade za izveštavanje iz ratnih zona. 

- Bela kuća je očigledno dobila ono što je želela od CNN-a, što ni izdaleka nije ljuska nekada ponosnog brenda - rekla je Konča.

Kritičari su zamerili Bajdenu što se držao proizvoljnog roka za povlačenje američkih trupa 31. avgusta, iako se činilo malo verovatnim da će vojska do tada moći da povuče sve trupe i civile.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Predsednik SAD je neslavno uveravao Amerikance da talibani neće nasrnuti na američku ambasadu u Kabulu. Međutim, događaji koji su usledili su opovrgli ovo pouzdano predviđanje.

Penzionisani general-potpukovnik Kit Kelog, saradnik Foks njuza i bivši vršilac dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, rekao je ranije za Foks njuz da je Bajden vlasnik katastrofe povlačenja iz Avganistana i da je avganistanski vakum moći koji je Bajden ostavio za sobom "mnogo gori" nego vakum moći u Iraku koji je iznedrio Islamsku državu u Iraku i Siriji (ISIS).

Džo Bajden ni ranije nije bio voljan da odgovara na pitanja novinara koji su bila o haotičnom povlačenju. U avgustu je na pitanje o Avganistanu kratko odgovorio:

- Ne bi trebalo da postavljaš nikakva pitanja, ali samo napred - rekao je Bajden novinarki Blumberg njuza Dženifer Džejkobs.

Džejkobs je upitala: "Gospodine predsedniče, o Avganistanu...", na šta je Bajden rekao pre nego je otišao sa bine: "Neću sada da odgovaram o Avganistanu"

CNN je u četvrtak imao priliku da ispita Bajdena o iskušenju, ali očigledno nije smatrao da je to potrebno.

CNN nije odmah odgovorio na ove kritike:

"Ranije ove nedelje objavljeno je da generalni inspektor Stejt departmenta pokreće seriju istraga o poslednjim diplomatskim potezima Bajdenove administracije u Avganistanu. Istraga će se fokusirati na program za specijalne imigrantske vize Stejt departmenta, Avganistance koji su procesuirani za prijem izbeglica u SAD, preseljenje izbeglica i primalaca vize i hitnu evakuaciju američke ambasade u Kabulu", navodi se u memorandumu od 15. oktobra koji je prvi objavio Politiko, a  potvrdio Fox Njuz.

Od 12 učesnika koji su mogli da postavljaju pitanja tokom događaja CNN-a, sedam je identifikovano kao demokrate, tri su identifikovana kao nezavisni, a samo dva su identifikovana kao republikanci. Prvi republikanca, koji je upitao Bajdena zašto nije bio na južnoj granici, predstavljen je tek u poslednjih 20 minuta gostovanja.

Drugi republikanac, koji je bio poslednji učesnik koji je postavio pitanje, pitao je predsednika kako će držati korak sa kineskom vojskom usred vesti o njihovom testiranju hipersoničnih raketa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading