EVROPSKA UNIJA PRED RASPADOM, SVE VEĆI RAZDOR MEĐU ČLANICAMA! Mađarska i Francuska u ratu zbog Poljske u kojoj se sve glasnije čuje: HOČEMO IZLAZAK!

Autor: Republika

Svet

21.10.2021

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žestok spor nastao je između pojedinih članica Evropske unije nakon što je Brisel napao Poljsku da ne poštuje zakone Unije jer primat daje domaćim merama, zbog čega su i podstaknute spekulacije da bi ta zemlja mogla da napusti zajednicu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Makron i Orban u klinču zbog poljskog premijera Moravjeckog  

Prava drama zavladala je u Evropskoj uniji (EU) nakon što je Vrhovni sud Poljske 7. oktobra doveo u pitanje primat evropskih zakona nad nacionalnim, zbog čega su se brojne članice evropske porodice ostrvile na tu zemlju i tako u njoj podstakle sve glasnije zahteve da zvanična Varšava krene put Londona i jednog dana napusti Uniju. 

U međuvremenu je status Poljske izazvao i ozbiljna trvenja između ostalih članica, budući da su se neke, poput Mađarske, usudile da stanu na njenu stranu, dok je Francuska, s druge strane, grubo poručila poljskom premijeru Mateušu Moravjeckom da u Briselu niko ne bi ni trepnuo kada bi im videli leđa. Zvanični Pariz je čak najavio da bi Poljacima mogao da uvede i sanckije.   

- Sankcije bi mogle da budu i finansijske, zbog nedavne presude poljskog Ustavnog suda da su pojedini delovi povelje Evropske unije neustavni u toj zemlji - izjavio je francuski ministar za evropske poslove Klemen Bone, uz poruku da niko nikoga ne primorava da se pridruži Evropskoj uniji.

- Evropa je suveren, kolektivni izbor. Možete je i napustiti, kao što smo to videli na primeru Bregzita. Pritom, utiska sam da Poljska ne želi da napusti EU - dodao je Bone, prenosi Sputnjik. 

Ubrzo potom, novi šamar EU stigao je po ko zna koji put od mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je bez uvijanja izjavio kako njegova zemlja čvrsto stoji uz Poljsku jer ni u jednoj stavki ugovora o pristupanju EU ne stoji da su zakoni Unije primat.

- Primat prava EU ne postoji u ugovoru o EU, pa EU ima primat tamo gde ima nadležnosti. Pitanje je kompetencija. Ono što se sada redovno dešava jeste da evropske institucije zaobilaze nadležnosti nacionalnih parlamenata i vlada i menjaju ugovor bez legitimiteta. Dakle, Poljaci su u pravu - poručio je Orban i naglasio da tamo gde nema nadležnosti EU, nacionalno pravo ima prednost nad pravom Evropske unije. 

Danas je i premijer Poljske Moravjecki izjavio da Varšava neće pokleknuti pred ucenama centralnih institucija Evropske unije, od kojih neke, kako tvrdi, preuzimaju na sebe pravo odlučivanja o nadležnostima zemalja članica, uključujući i o pitanju nacionalne bezbednosti.

- Poljska poštuje prvenstvo zakona EU nad nacionalnim zakonima u oblastima u kojima države predaju nadležnosti EU - poručio je Moravjecki dolazeći na sastanak 27 lidera zemalja članica EU. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Radisa

21.10.2021 16:13

Francuzi su u celom Svetu stvorili Probleme.Oni su krivi i za izbeglicku krizu.Libiji su ostali duzni milijarde dollara.

Odgovori 10 0