UKRAJINCI SE NAORUŽAVAJU ZBOG SEVERNOG TOKA 2? U toku pregovori sa Britancima o isporuci raketa!

Autor: Republika

Svet

21.10.2021

09:53

Velika Britanija pregovara sa Ukrajinom o prodaji prve u istoriji partije naoružanja, uključujući rakete, piše list „Tajms“ pozivajući se na ukrajinski izvor.

www.profimedia.rs

Foto: Ilustracija

U okviru dogovora London bi mogao da Kijevu isporuči rakete klase "zemlja-zemlja" i avionske rakete.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prema informacijama lista, takođe razmatra da Kijevu proda i rakete "Brimston", koje je proizveo konzorcijum MDBA za brodove ukrajinske Ratne mornarice. Pored toga, strane razmatraju mogućnost isporuke raketa "Brimston" za vazdušne baze, njihova cena je oko 138 hiljada dolara.

Prema nekim podacima, pregovori o isporuci naoružanja Ukrajini mogu biti povezani sa izgradnjom gasovoda "Severni tok 2". Oni, takođe, mogu biti povezani i sa jačanjem odnosa između Kijeva i Londona posle izlaska Velike Britanije iz EU.

U oktobru prošle godine ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potpisao ugovor sa izvozno-kreditnom agencijom Velike Britanije o isporuci Kijevu savremene vojne tehnike i najnovijeg preciznog naoružanja, proizvodnji posebnih vidova vojnih proizvoda u Ukrajini, kao i izgradnji objekata Ratne mornarice Ukrajine.

U kabinetu predsednika Ukrajine su pojasnili da bi Velika Britanija za 1,4 milijarde dolara trebalo da osnaži Ratnu mornaricu Ukrajine savremenim raketnim brodovima koji su kompatibilni sa NATO standardima, prenosi Sputnjik.

Komentari (0)

Loading