BIO JE AFRIČKI KRALJ KRALJEVA, BRITANCI SU TVRDILI DA JE NA KOKAINU PISAO KNJIGU, A ČUVALA GA JE GARDA ŽENA DEVICA! Ovo je 18 neverovatnih činjenica o Gadafiju!

Autor: Republika

Svet

20.10.2021

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontroverzni libijski vođa, koji je usmrčen tačno pre 10 godina, i danas izaziva pažnju s obzirom na prebogatu biogrtafiju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Muamer el Gadafi ubijen je pre tačno 10 godina   

Pre tačno 10 godina brutalno je ubijen jedan od najmoćnijih lidera 20. veka, Muamer el Gadafi, koji je neprikosnoveno decenijama vladao tom severnoafričkom zemljom i omogućio njen procvat kakav dotad nije viđen na planeti, a koji je uprkos tome ili možda upravo zbog toga, usmrćen pre nego što je doživeo sedamdeseti rođendan. 

Vladao je od 1969 do 2011, a bio je poznat i kao jedan od osnivača Afričke unije čiji je bio i kratkotrajni predsednik.

Interesantno je da od 1972. nije imao javnu dužnost ili titulu i koristio je počasnu titulu "Vodiča Prvoseptembarske Velike Revolucije Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije" ili "Bratski lider i vodič revolucije". Tako je bilo sve dok mu afričke plemenske vođe i kraljevi na okupljanju, koje je on organizovao 2008, nisu dali počasnu titulu afričkog kralja kraljeva. 

U većini Gadafijevih biografija se navodi da je on rođen 1942, međutim, istina je da se tačan dan i godina kada je došao na svet ne zna jer potiče iz beduinske porodice, gde se nikad nisu beležili takvi datumi.

Prve godine života proveo je u ekstremnom siromaštvu, budući da je zajednica jedva sastavljala kraj s krajem gajeći koze i kamile. Ta činjenica je Gadafija pratila kroz čitav život, pa je jednom prilikom, nakon što je bio u poseti starim prijateljima i familiji, govorio javno na televiziji o tome i gorko se isplakao. 

Obrazovanje u vreme Kraljevine Libije nije bilo besplatno, pa gotovo nijedno dete iz beduinskih zajednica nije išlo na školovanje. Ipak, Gadafijev otac je u svom sinu video potencijal, pa je uložio ogroman napor da ga upiše u versku školu u gradu Sirtu. S obzirom na to da je bio daleko od doma i porodice, mali Gadafi je spavao u džamiji i bukvalno je živeo u učionici. Ispostavilo se da je bio sjajan učenik, pa je šest školskih godina završio za svega četiri.  

Gadafijevo detinjstvo nije bilo nimalo lako, pa se tako nekoliko puta našao na meti nasilnika iz porodica koje su pripadale višem staležu. Iživljavanje nad beduinskim dečacima je, naime, bila redovna stvar, pa je budući vođa Libije odlučio da tokom tinejdžerskih dana uzvrati formiranjem organizacije koja će boriti protiv diskriminacije. Urođenim veštinama on je okupio ekipu koja će mu kasnije, kako se ispostavilo, biti od ključne važnosti za politički uspon. Brzo je postao jedan od najvažnijih ličnosti u školi.         

Ubrzo se s porodicom preselio u Sabhu, duboko u pustinji, gde je bio jedini mladić pripadnik beduinske zajednice koji se školovao. Period života u tom okruženju mu je bila veoma važna jer je upoznao ljude koji su mu kasnije postali neki od najznačajnijih saradnika. Ipak, iz Sabhe je proteran kada je imao 18 godina nakon što je organizovao antivladine proteste, a jednom prilikom čak razbio stakla na lokalnom hotelu zbog služenja alkohola.     

Posle srednje škole Gadafi je upisao Univerzitet u Bengaziju i vreme provodio čitajući u biblioteci sve što mu je došlo pod ruku. Najviše ga je privlačila istorija. To mu je pomoglo da izbegne pripadnost bilo kojoj militantnoj organizaciji u zemlji ili miliciji, nakon čega je dobio priliku da dobije poziv za vojnu obuku u Engleskoj.  

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gadafi kao mladi vojnik 

Britanci su se, međutim, žalili na karakternog Libijca, koji nije pokazivao poštovanje prema autoritetima, nije želeo da uči ono što nije smatrao potrebnim i odbijao je da nauči engleski, osim nekoliko fraza koje su mu bile potrebne za svakodnevno komuniciranje. Redovno je po ulicama hodao u beduinskim haljama i sa maramama na glavi u skladu sa tradicijom svog plemena, što je na britanskom univerzitetu bilo zabranjeno. Obaveštajne službe Ujedinjenog Kraljevstva sumnjičile su ga da je kriv za misterioznu smrt libijskog profesora na fakultetu, sa kojim je redovno sučeljavao mišljenja.    

Do 1964. Gadafi je uspeo da oko sebe okupi vojnike i druge sledbenike pomoću kojih je izveo mirni, nevojni kup i tako srušio Kralja Idrisa. Kup je nazvan Belom revolucijom jer tokom njega nije ispaljen nijedan jedini metak. Sa svojim revolucionarima je "ugasio" monarhiju, proglasio socijalističku republiku i formirao komitet za dalje procese stvaranja Arapske države.  

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gadafi se često u javnosti povaljivao u tradicionalnoj odeći beduina

Nekoliko puta je od dolaska na vlast bio meta pučeva, zbog čega se i povlačio s funkcije. Ipak, 1974. se vratio na čelo zemlje i otad više nije podlegao pritiscima. 

Za samo 10 godina vladavine uspeo da BDP zemlje poveća za čak 600 odsto, što dotad nije zabeleženo u istoriji. Jedna od najvažnijih stvari koju je učinio jeste da je nacionalizovao naftna polja u zemlji koja se smatra jednim od najbogatijih izvoznika tog energenta. Time je postao prvi lider iz grupe arapskih zemalja koji su onemogućili da strane naftne kompanije izvlače novac iz njegove države. Višak sredstava koji je dolazio od prodaje crnog zlata Gadafi je uložio u socijalna davanja, obrazovanje i povećanje broja radnih mesta. Zemlja je za kratko vreme postala uzor mnogim moćnijim silama tog doba. 

Gadafi je tokom života napisao i knjigu, koja se sastoji iz tri dela ("Zelena knjiga"), a u kojoj je on otkrio kako je u svojoj zemlji rešio probleme vezane za demokratiju, kapitalizam i porodični život. Navodno je građanima Libije bilo preporučeno da imaju svoj primerak knjige i stalno ga nose sa sobom. Britanski obaveštajci, koji su očigledno bili očarani likom i delom kontroverznog lidera, tvrdili su da je on u to vreme počeo intenzivno da koristi kokain. 

 

 

U vreme kada je došao na vlast u Libiji je svega 25 odsto građana bilo pismeno, da bi nakon njegove višegodišnje agresivne kampanje finansiranja školstva i podizanja mnogobrojnih obrazovnih ustanova širom zemlje on taj broj podigao na 83 odsto. Taj uspeh se još smatra najvećim u istoriji te vrste.   

Osim tih uspeha, Gadafi je oduvek širom sveta privlačio mnogo pažnje svojim ekstravagantnim ponašanjem, a posebno činjenicom da gde god da je putovao on je sa sobom nosio šator. Međutim, to nije bio bilo kakav šator, već šator veličine hotela za koji je morao da postoji poseban avion kako bi ga prenosio od destinacije do destinacije. Interesantno je da je jednom prilikom zbog putovanja u Ameriku na sednicu UN šator ostao u Portugalu, pa se Gadafi nakon sastanka vratio u tu zemlju i tamo prespavao.        

 

Inače, nekadašnji libijski vođa je patio od mnogobrojnih fobija, pa je među njima i strah od letenja. Međutim, veruje se da je tokom sedamdesetih razvio i mnoge druge fobije, pa se tako nikad nije vozio liftom, nije koristio pokretne stepenice, a nikad nije hodao više od 35 koraka. Njegovi saradnici kasnije su otkrili da nikada nikome nije rekao zbog čega je to radio.    

Gadafi je poznat i po tome što je o njegovoj bezbednosti brinula posebna garda žena, koje su bile poznate kao "Amazonke" i koje su morale da budu nevine. Inače, on je bio opterećen svojom bezbednošću, pa je tako vremenom razvio i fobiju od toga da ga neko dodiruje. Svojevremeno je navodno javno ošamario jednog svog čuvara jer nije sprečio da ga iz mase po ruci dotakne jedna nepoznata osoba. 

 

To mu, međutim, nije smetalo da ima intimne odnose sa nepoznatim ženama koje je slučajno sretao. Tako je, navodno, imao poseban znak da ženu koja mu se dopada dotakne po ramenu, što je bio svojevrstan znak njegovim ljudima da je kasnije pronađu i dovedu je do njega.   

Palate, u kojima je ptrovodio vreme, bile su optočene zlatom, a po njegovoj želji je izrađen i kauč u obliku sirene koja ima lik njegove ćerke. 

Pobunjenici, koji su 2011. upali u Gadafijevu palatu, u njoj su navodno pronašli niz neobičnih predmeta, među kojima je bio i poster holivudskog glumca Džejka Gilenhola u ulozi "Persijskog princa", kao i gej porno-filmovi. Zapadni mediji koji su u to vreme naširoko izveštavali o svrgavanju libijskog lidera ipak su se ograđivali i činjenicom da su pobunjenici možda podmetali dokaze protiv Gadafija kako bi ga predstavili što većim monstrumom. Tada je navodno otkriven i album sa fotografijama nekadašnje američke državne sekretarke Kondolize Rajs, u koju je, kako se govorkalo, bio zaljubljen. Tokom jedne njene posete Libiji on ju je oslovljavao sa Lizi i lično ju je vodio u obilazak zemlje. Poklonio joj je zlatan prsten i druge poklone u vrednosti od čak 200.000 dolara. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kondoliza Rajs je zapala za oko nekadašnjem vođi Libije

Gadafi je ostao upamćen i kao jedan od lidera koji je putem televizije mogao da drži višesatna obraćanja. 

Podsetimo, čuveni predsednik Libije ubijen je 2011. u prevratu koji je podrazumevao civilni rat, ali i američko-francuske bombe, a koji, kako se čini traje i danas jer je zemlja i dalje nestabilna i rastrzana u borbama suprotstavljenih milicija. Njih je samo Gadafi uspevao da smiri. 

Snimak njegovog zverskog mučenja i danas je jedan od najgledanijih na Jutjubu.    

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading