PREDSEDNIKA TUŽE ZA MASOVNO UBISTVO: Odbio je da na vreme nabavi vakcinu protiv KOVIDA-19, krv na desetine hiljade mrtvih mu je na rukama!

Autor: Republika

Svet

20.10.2021

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim propuštanja da se vakcina protiv koronavirusa nabavi na vreme, nisu poštovane ni osnovne epidemiološke mere u borbi protiv zaraze, što je dovelo do smrti 600.000 ljudi, stoji u izveštaju u kom se predsednik Brazila Žair Bolsonaro krivi za tragičan ishod.

Foto: Tanjug/AP

Bolsonaro na udaru kritika zbog vođenja borbe protiv pandemije    

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro našao se u veoma ozbiljnim problemima nakon što je ustanovljeno da bi zbog načina na koji je vodio borbu protiv koronavirusa mogao da bude osuđen za masovno ubistvo. 

Naime, senator najmnogoljudnije južnoameričke države, Renan Kalheiros, koji je vodio parlamentarnu istragu vezanu za pandemiju, utvrdio je da bi predsednika trebalo optužiti za ubistvo zbog grešaka koje su za posledicu imale na hiljade mrtvih.

U izveštaju se navodi da je Bolsonaro odgovoran za vladine greške počinjene tokom pandemije virusa KOVID-19 jer je odbio priliku da ranije nabavi vakcinu za stanovnike Brazila, zbog čega se kasnilo s kampanjom vakcinacije. Zbog je, zaključuje se, preminulo oko 95.000 osoba više nego što bi to bio slučaj da se na vreme reagovalo.

- Bolsonaro se vodio neutemeljenim verovanjem u teoriju o imunitetu krda putem prirodne zaraze. Bez primene vakcina, broj umrlih je narastao u stratosferu, kao što se i dogodilo - stoji, između ostalog, u dokumentu i zaključuje se da krv svih mrtvih na rukama predsednika. 

Osim samog Bolsonara, u dokumentu se navodi kako bi optužnice trebalo da budu podignute i protiv njegova tri sina, senatora Flavija, saveznog poslanika Eduarda i gradskog sekretara Karlosa zbog širenja dezinformacija kojima je podsticano nepoštovanje sanitarnih mera za suzbijanje pandemije.

Bolsonaro je odbacio sve optužbe smatrajući da je izveštaj politički motivisan, a gotovo je sigurno i da optužnica protiv njega neće biti niti podignuta jer je glavni tužilac, jedini koji bi mogao da je podigne, osoba koju je na tu dužnost postavio upravo Bolsonaro.

U Brazilu je više od 600.000 ljudi preminulo s koronavirusom, što je drugi najveći broj umrlih na svetu, odmah nakon SAD.

Naučni krugovi su često javno kritikovali Bolsonara zbog protivljenja uvođenju mera za suzbijanje zaraze, odbijanja nošenja maske i javnog deklarisanja protiv vakcinacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading