UŽIVO PUTINOVA KONFERENCIJA: Nemam konkurenta na izborima!

Autor: telegraf.rs, Republika

Svet

14.12.2017

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin trenutno drži godišnju konferenciju za novinare, za koju je akreditovan rekordan broj novinara - 1.640 njih, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsednik celu sredu posvetio pripremama za konferenciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin pred rekordnim brojem novinara

Među novinarima će biti i oni iz Los Angeles Times, Bloomberg, CNN, CBS, ARD, BBC, Wall street journal,  primera radi prijavilo se nekoliko novinara NTV, kao i mnogih drugih, većih medija.

Peskov je naveo da postoji izvesno ograničenje trajanja konferencije, ali da je istovremeno njena dužina fleksibilna.

Prvo pitanje ruskom predsedniku bilo je povpodom njegove kandidature za predsedničke izbore, a novinarka iz Rusije ga je pitala koji je njegov cilj i kako vidi viziju države.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin otvoreno o Rusiji

- Zamislio sam viziju Rusije mnogo puta. Trebalo bi da bude moderna država, da bude dobar politički sistem, da se oslanjamo na visoku tehnologiju. Ovo su glavne stvari na koje moramo da usmerimo pažnju, i vlada i narod. Moramo da izgradimo infrastrukturu, zdravstveni sistem, obrazovanje. Naš cilj bi trebalo da bude da podignemo prihode naroda.

Ruski predsednik je rekao i da ima "delimično spreman program" za predsedničke izbore.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pred novinarima ležerno i odgovorno

Na postavljeno pitanje o opoziciji koja često organizuje proteste protiv vlasti, Putin je rekao da ruski ljudi imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo, ali da trenutna opozicija nema pravi program. Konstatovao je da opozicija nema "snažnog kandidata" koji bi mu se suprotstavio i da trenutna vlast nema konkurenta.  

- Znate, u više navrata sam tokom javnih događaja i više privatnih diskusija rekao sam kakvu bi Rusiju voleo da vidim. Ponovo ću reći: Rusija treba da bude veoma moderna, politički sistem trebalo bi da bude fleksibilan, ekonomija treba da bude zasnovana na visokim tehnologijama, produktivnost radne snage treba da se poveća.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trenutna vlast nema konkurenciju

Najavio je da će ui predsedničku trku da uđe kao nezavisni kandidat, da neće biti ispred njegove partije "Jedinstvena Rusija". Ali, stranka će da mu pomogne da skupi 300.000 potpisa, koliko je potrebno za kandidaturu za predsednika Rusije i podržaće njegovu kandidaturu.

Rekao je da je mit o ličnoj vlasti u Rusiji preuveličan i da veliki posao vrši vlada.

Na pitanje o ruskoj ekonomiji i nametnutim sankcijama od strane EU i SAD, istakao je kako su sankcije uticale naekonomiju, ali ne toliko koliko pad cena nafte.

O nedavnom suspendovanju ruskih sportista sa Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, Putin smatra da se u sport umešala politika.

- Kolege i ja smo razgovarali nekoliko puta. To je skandal koji je preuveličan pred predsedničke izbore u Rusiji naredne godine. Znam da je zbog toga. Trebalo bi ipak da krivimo sebe, ali cela stvar je ispolitizovana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading