ERDOGAN ZAPRETIO AMERICI! Turski predsednik postavio ultimatum Bajdenu, spreman da potpuno okrene leđa SAD i NATO!

Autor: Republika

Svet

18.10.2021

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska je nakon odluke da će od Ruske Federacije kupiti još moćnih PVO sistema S-400, čime je razbesnela SAD, sada saopštila kako je spremna da od zvanične Moskve kupi i avione Su-35 i Su-37.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Sahara

Erdogan se okreće od Bajdena i hoće ruske avione

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je udario na Sjedinjene Američke Države, poručivši tom savezniku iz NATO da je spreman da od ruskog lidera Vladimira Putina nastavi da kupuje oružje, posebno ako zvanični Vašington ne želi da mu proda svoje moćne borbene avione F-16.        

Najnovije tenzije na relaciji dve sile došle su nedugo nakon Erdoganovog sastanka sa Putinom u Sočiju, na kom je turski predsednik odlučio da od Ruske Federacije kupi još jedan PVO sistem S-400, što je u Americi dočekano s negodovanjem. 

- Ako proces prodaje američkih aviona ne bude realizovan, nećemo imati alternativu. Ako bude potrebno u bilo kom trenutku ćemo otvoriti temu kupovine Su-35 i Su-57. Naša industrija radi sve kako bi osigurala bezbednost, a ukoliko nam bude potrebno nešto dodatno, uvek ćemo pronaći izlaz - poručio je šef turske odbrambene industrije Ismail Demir, prenosi Sputnjik. 

Prethodno je, podsetimo, do trzavica došlo nakon što su Amerikanci, besni zbog vojne saradnje Ankare i Moskve, isključili Tursku iz programa proizvodnje najnovijih lovaca F-35. Zbog toga je Erdogan najpre saopštio kako je spreman da kupi F-16, ali sada je još jednom okrenuo ploču i istakao kako postoji opcija i potpunog okretanja Ruskoj Federaciji. 

Istovremeno, direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev kazao je da je Rusija spremna na pregovore sa Turskom po pitanju isporuke vojnih aviona.

- Prvenstveno je potrebno da zvanična Ankara donese odluku o kupovini tih aviona - poručio je on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading