OVO JE MONSTRUM KOJI JE VIŠE OD 17 PUTA IZBO POSLANIKA U CRKVI! Ima samo 25 godina, sin je bivšeg zvaničnika iz Somalije i masakriranje je učio na internetu!

Autor: Republika

Svet

18.10.2021

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubica Ali Harbi Ali (25) bio je normalan mladić sve dok se putem Jutjuba nije radikalizovao gledajući snimke zloglasnog Andžema Čudarija, povezanog s ISIS.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Facebook

Ali Harbi Ali je nožem nasrnuo na Dejvida Ejmsa i ubio ga 

Britanska policija identifikovala je Alija Harbija Alija (25), poreklom iz Somalije, kao monstruma koji je u petak u crkvi brutalno nožem izbo više od 17 puta poslanika konzervativne stranke Ujedinjenog kraljevstva Dejvida Ejmsa (59) nakon čega je nesrećni čovek ubrzo preminuo ne stigavši do bolnice

Reč je o mladiću koji se, kako navode britanski mediji, radikalizovao gledajući na Jutjubu snimke zloglasnog Andžema Čudarija, poznatog po širenju mržnje i islamskom ekstremizmu. Ta činjenica je zaprepastila, kako školske prijatelje mladića, koji su posvedočili da je bio odličan i popularan đak, tako i članove Ejmsove porodice, svesne da njihov voljeni otac, muž i brat nije bio namerna, već slučajna meta.           

- Slomljeni smo - istakli su oni. 

Istražitelji veruju da Ali nije bio povezan ni sa jednom terorističkom organizacijom, već da je dejstvovao sam. Ipak, još nije isključena nijedna mogućnost.

Inače, on se pripremao da bude lekar Hitne pomoći i ništa nije ukazivalo na to da je spreman na bilo kakav zločin. Otac mu je bio bivši somalijski zvaničnik koji je radio kao portparol vlade te zemlje, a završio je u Londonu kako bi izbegao civilni rat u domovini. 

- Uvek je bio vedar i svi su ga voleli. Voleo je fudbal i bioskop, stalno smo bili zajedno - ispričao je neimenovani Alijev prijatelj, otrkrivši, međutim, da se on krajem srednje škole iznenada radikalizovao. 

- Neprestano je gledao snimke ekstremista, uključujući i one koje je snimao Čudari. Svi smo mu govorili da on seje mržnju, ali on nije mario. Postao je njegov veliki fan. Tvrdio je da je u pravu u vezi sa svim. Počelo je sve to da me brine - istakao je prijatelj. 

Foto: Tanjug/AP

Andžem Čudari je radikalni islamski ekstremista 

Čudari je, inače, najpoznatiji islamski ekstremista u Britaniji koji je 2016. osuđen na nešto malo više od šest godina robije zbog pružanja pomoći Islamskoj državi (ISIS). Oslobođen je, međutim, već 2018. uz posebne uslove koji su podrazumevali i zabranu da javno govori ili putem bilo kojih medija širi svoja uverenja. Ipak, i ta zabrana, koju je kršio, posebno kada je u pitanju sadržaj na internetu, ukinuta mu je ove godine.   

Istražitelji veruju kako je na Alijevoj meti bio drugi torijevski poslanik, ali da mu se taj plan poremetio, te da je Ejms praktično slučajna žrtva. 

Podsetimo, Ejms je kobnog dana držao sastanak odbora svoje stranke u lokalnoj metodističkoj crkvi u Lei-on-siju u Eseksu kada je Ali naoružan upao nožem, prišao mu i počeo da ga bode. Nakon što je nesrećni čovek pao sav krvav, ekstremista je seo na pod i sačekao policiju dok nije stigla. Nikoga više nije napadao, niti se ikome obratio.

Kada je policija stigla na mesto zločina, pored ubice je zatekla okrvavljeni nož.     

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading