EKSPLOZIJA I VRIŠTANJE PREKINULI SU TIŠINU: Prelepo veče na medenom mesecu u trenutku postalo TRAGEDIJA, mladin brat izdahnuo u UŽASNIM bolovima!

Autor:

Svet

18.10.2021

05:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lidija Makarčuk (31) otišla je na medeni mesec u Ukrajinu sa prijateljima nakon što se udala za Norberta Vargu (43). Idilično veče prekinula je eksplozija zakopane bombe iz perioda Prvog svetskog rata, koja ju je ranila, a njenog brata usmrtila.

Republika

Foto: PA Real Life

Lidija Makarčuk

Pretpostavlja se da je eksploziju izazvao požar koji je dvanaestoro turista zapalilo te večeri krajem prošlog meseca u Karpatskim planinama blizu granice sa Mađarskom.

Bomba je eksplodirala dok su razmenjivali priče uz čaj.

Gospođica Makarčuk, računovođa rođena u Ukrajini, prisetila se da je ispričala svojim prijateljima kako je njen muž osvojio njeno srce nakon što joj je dao kompliment u crkvi još 2019.

Rekla je:

"Vatra je napravila posebnu atmosferu i imali smo o mnogo čemu da pričamo. Prošlo je toliko mnogo vremena otkad se nismo videli."

Foto: PA Real Life

Lidija i Norbert

Varga, radijski operater i fotograf, otišao je u svoj šator oko 21 sat po kameru kada ga je prodrmala eksplozija koja je razorila zemlju.

Rekao je:

"Dok sam pakovao opremu, zvuk eksplozije i vrištanja prekinuli su tišinu. Otrčao sam do vatre što sam brže mogao, uzvikujući Lidijino ime."

Njegova supruga se prisetila trenutka kada je eksplozija protutnjila kroz kamp, rekavši:

"U jednoj sekundi sam se osećala kao da je neko uzeo kamen i bacio mi ga u lice, posebno u nos."

"Tada mi je zapištalo u ušima, a zatim je usledila tišina u kojoj sam mogla čuti samo sebe. Okrenula sam se i pokrila lice rukama i počela da se molim za sebe. Tada sam shvatila da to nisam samo ja. Svi su kukali, svi su bili u bolovima."

Varga je očajnički pokušao da pronađe svoju suprugu koja je zadobila povrede od gelera u levo oko i preko celog lica.

Ruke su joj takođe bile razderane, ostavljajući kost vidljivom, dok su joj noge bile iseckane, a deo mišića nedostajao.

Republika

Foto: PA Real Life

Lidija (desno) sa prijateljima na kampovanju

Gospođica Makarčuk, koja se 2017. preselila u Veliku Britaniju, mogla je čuti kako njen brat Miroslav (29) umire, dok je sama ležala na zemlji, zaslepljena. Govoreći iz ukrajinske bolnice u kojoj se leči, rekla je:

"Jedino mi je žao što ga nisam pozvala da mu kažem da ga volim."

Za 90 minuta koliko je trebalo bolničarima da dođu, Miroslav i još jedan čovek su umrli. Drugi su zadobili ozbiljne povrede. Turistička atrakcija je bila bojno polje u oba svetska rata u blizini planine Hoverla, najviše planine u Ukrajini.

Smatra se da bomba potiče iz vremena Brusilovljeve ofanzive, krvave kampanje koju su Rusi vodili protiv Austrougarske 1916.

Varga, koji je iz Mađarske, ali živi u Velikoj Britaniji od 2018. godine, rekao je:

"Nikada neću zaboraviti zvuk Miroslavove smrtne agonije."

"Pokušao sam mu zaviti glavu i postaviti ga u položaj za oporavak, ali bilo je prekasno. Dva sata se borio za život. Još uvek razmišljam, šta sam mogao više učiniti? Zašto ne ja? Zašto baš oni? Ratni filmovi su najbliže onom što sam doživeo te noći, to nikada neću zaboraviti."

Makarčukova i drugi povređeni turisti konačno su stigli u bolnicu u četiri sata ujutro, bolnih sedam sati nakon eksplozije.

Iako je još uvek zatvorena u bolnici, Makarčukova sada ponovo hoda, ali misli da neće pre kraja sledećeg meseca otputovati u Mađarsku na dodatno lečenje oka, nakon čega će se vratiti kući u Veliku Britaniju, piše Dejli Mejl.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading