KINESKO NAORUŽANJE MNOGO NAPREDNIJE NEGO ŠTO SU AMERI MISLILI: Peking testirao hipersoničnu raketu u orbiti, SAD ih optužile za povećavanje tenzija!

Autor: Republika

Svet

17.10.2021

10:46

Kina je testirala nove svemirske sposobnosti sa hipersoničnom raketom u orbiti, objavio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora. Britanski list navodi da ova proba predstavlja dokaz napretka Kine u toj oblasti i da je to iznenadilo američke obaveštajne službe.

Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Peking je, kako izveštava list, u avgustu lansirao raketu sa nuklearnim kapacitetom koja je u niskoj orbiti napravila krug oko Zemlje pre nego što se spustila ka svom cilju.

Prema tri izvora, raketa je navodno promašila cilj za više od 32 kilometra. Druga dva izvora su navela da je test pokazao da je Kina načinila izuzetan napredak po pitanju hipersoničnog oružja koji je mnogo napredniji nego što su Amerikanci mislili.

Portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi nije želeo da komentariše ove navode, ali je dodao:

"Jasno smo izrazili zabrinutost zbog vojnih sposobnosti koje Kina nastavlja da razvija, a koje samo povećavaju tenzije u regionu i šire."

Britanski list napominje da pored Pekinga, i Rusija i Amerika rade na hipersoničnoj tehnologiji i da je Rusija u julu testirala jednu raketu, dok SAD nameravaju da sa njima opreme sve razarače mornarice.

Inače, hipersonične rakete, kao i tradicionalne balističke rakete koje mogu da prenose nuklearno oružje, mogu da lete brzinom pet puta većom od brzine zvuka, prenosi Sputnjik.

Komentari (0)

Loading