ŽIVOT U NEMAČKOJ NIKAD SKUPLJI! Cene otišle u nebesa! SAMO GREJANJE POSKUPELO ZA ČAK 76,5 ODSTO!

Autor:

Svet

17.10.2021

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemce su u septembru sačekale rekordne cene grejanja, hrane, automobila, građevinskog materijala, a poskupele su i usluge.

Republika

Foto: pixabay.com

Nemcima prvi put u poslednjih 30 godina inflacija prešla 4 procenta

 

U septembru su cene u Nemačkoj porasle čak 4,1 posto u odnosu na isti mesec prošle godine. To je prvi put da je inflacija, tako posmatrana, prešla četiri posto još od 1993. godine, saopšio je Savezni zavod za statistiku, piše Deutsche Welle.

Vetar u leđa jakoj inflaciji daje skok cena energenata, no to nije jedino. Stručnjaci spominju i podizanje poreza na dodanu vrednost (PDV) za neke proizvode, kao i zastoj u globalnoj isporuci robe, te gužvu koja nastaje u lukama.

Potrošači u Nemačkoj će ipak najdublje morati zavući ruku u džep kako bi im stanovi ove zime bili topli.

Četvrtina domaćinstava se greje na mazut, a to će biti čak 76,5 posto skuplje nego pre godinu dana.

Doduše, ni ta cena od prošle godine nije bila normalna – tada je cena barela sirove nafte bila gotovo na istorijskom minimumu zbog pandemije i ekstremno smanjene potražnje. Od ove kalendarske godine uvedena je i taksa na emisije ugljen dioksida od 25 eura po toni tog štetnog plina. To svakako pogađa naftu i prenosi se na cenu.

Grejanje na plin, koji koristi polovina domaćinstava u Nemačkoj, u septembru je bilo skuplje za 5,7 posto, ali nije isključeno da će biti još skuplje jer cena tog energenta na slobodnom tržištu i dalje raste.

Košta i zagađivanje okoline

Republika

Foto: NIS

 

 

Prema nemačkom automobilskom klubu ADAC, cene goriva na pumpama “koketiraju s istorijskim rekordom”. Poslednji sedmični prosek koji je taj savez objavio u utorak (12. oktobar) pokazao je da je dizel prosečno koštao 1,526 eura po litri, a super E10 čak 1,647 eura po litri. Početkom godine dizel je delomično stajao i manje od jednog eura. I ne nazire se kraj tom poskupljenju.

I tu su razlozi opet u poskupljenju sirove nafte, ali i davanjima zbog ugljen dioksida dioksida, što povećava cenu goriva za 6 do 8 centi po litri. Gerhard Hildebrandt iz ADAC-a poziva buduću vladu Nemačke da “odustane od igranja s idejom da još brže podigne cijenu CO2”.

Prema Statističkom zavodu, Nemce su u septembru sačekale i rekordne cene hrane (porast od 4,9 posto u odnosu na septembar 2020. godine). Najveći rast zabeležen je kod povrća (9,2 posto), jestivih ulja (6,4), mlečnih proizvoda i jaja (5,5) te mesa i prerađevina (4).

Bicikli sve skuplji

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Poskupeli su automobili (6,3 posto), ali ne čudi što su još snažnije, naime za 7,7 posto, poskupili – bicikli.

Razlog za boom na tržištu bicikala je što su se građani, iz straha od zaraze ili zabrana, počeli manje oslanjati na javni prevoz. Iz sličnog razloga – kako bi izbegli kolektivni smeštaj na odmoru – Nemci kao ludi kupuju kampere, čija je cena porasla za 8,1 posto i na njih se čeka mesecima.

Oseća se i rast cena građevinskih proizvoda (6,1 posto), posebno parketa i laminata (7,6), građevinskog materijala i stolarije (6,1). Kako je u globalnoj privredi sve povezano, čak i kada to zvuči bizarno, tako razlog skoka cene nije samo pojačana gradnja nakon pandemijskog šoka, nego i poskupljenje drva zbog požara u Kaliforniji ili napada štetočina na šume u Kanadi.

Naposletku, poskupele su i usluge, i to za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No tu su razlike vrlo velike, pa su tako negde cene ostale iste, a negde osetno otišle na gore. Recimo, vozači plaćaju popravke i servis 5,4 posto više, a toliko su poskupeli i starački domovi. Odlasci u restoran ili frizeru poskupeli su za 3,7 posto.

Jedini razlog za radost imaju oni koji su putovali. Cene organizovanih putovanja pale su za gotovo deset posto.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading