ANGELA MERKEL U OPROŠTAJNOJ POSETI TURSKOJ: Sustret dva lidera koji su najduže na vlasti (FOTO)

Autor: Republika

Svet

16.10.2021

19:47

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u oproštajnu posetu Turskoj i na razgovore sa predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

Tanjug/AP

Angela Merkel kod Erdogana u oproštajnoj poseti Turskoj

U izveštaju AP se navodi da su Merkelova i Erdogan evropski lideri koji su najduže na vlasti, prenosi Tanjug.


Predsednik Turske je izjavio da je u posetu došla njegova "draga prijateljica" Angela Merkel, koja je dala veliki doprinos kreiranju sporazuma o izbeglicama između EU i Turske i najavio da će Ankara nastojati da održi dobru saradnju i s novom nemačkom vladom.

- Nadam se da će se uspešna saradnja koju smo imali sa Angelom Merkel nastaviti i za vreme mandata nove vlade Nemačke - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare.

 


Uprkos neslaganjima oko odredenih pitanja, dijalog s Merkelovom pomogao je u rešavanju raznih pitanja, među kojima su proces pristupanja Turske EU i izbeglička kriza, podsetio je Erdogan i zahvalio nemackoj kancelarki na "istinskim naporima" koje je uložila u rešavanje bilateralnih i regionalnih pitanja, posebno krize u Siriji, prenela je Hina.

Merkelova je izrazila očekivanje da će nova vlada u Berlinu nastavi da radi na geostrateškoj saradnji sa Turskom, premda, kako je rekla, dosadašnji rezultati Turske u sferi ljudskih prava i sloboda pojedinca i dalje ostaju kamen spoticanja.

Komentari (0)

Loading