SLOVENIJA U RATU SA EU ZBOG SOROŠA! Slovenački premijer Janez Janša se drznuo da dirne u američkog milijardera, a onda je USLEDIO PAKAO!

Autor: Republika

Svet

16.10.2021

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački premijer Janez Janša razbesneo je čelnike Evropske unije (EU), ali i brojne zvaničnike svoje zemlje, nakon što je na Tviteru pojedine poslanike Evropskog parlamenta nazvao "lutkama Džordža Soroša".

Foto: Tanjug/AP

Janez Janša se zamerio čitavoj EU jer je napao milijardera Soroša  

Slovenački premijer Janez Janša izazvao je neviđeni skandal na nivou čitave Evropske unije (EU) kada je u seriji komentara na Tviteru žestoko napao kontroverznog američkog milijrdera Džordža Soroša, nakon čega su se na njega ostrvili svi najznačajniji predstavnici Unije.   

Okrenuo mu leđa i predsednik 

A da je njegova akcija poprimila široke okvire svedoči i činjenica da se zbog tvitova čitava Slovenija našla na žestokom udaru Brisela, pa je reagovala i Tanja Fajon, čelnica slovenačkih Socijalnih demokrata (SD), koja je kolege u EU zamolila da ne poistovećuju zemlju sa jednim čovekom, naglasivši da je "Slovenija mnogo više od Janše". 

- Nadam se da će oni razumeti da je Slovenija nešto drugo, mnogo više od Janeza Janše - komentarisala je Fajonova koju je Janša često optuživao za ekstremizam i "kulturni marksizam". 

Sličan stav poput Fajonove je zauzeo i slovenački evroparlamentarac Milan Brglez, koji je napisao da će "sramota koju Sloveniji nanosi Janša teško biti popravljena". 

Foto: Tanjug/AP

Na Janšine poruke s Tvitera reagovao je predsednik Borut Pahor

Povodom skandala se oglasio i slovenački predsednik Borut Pahor, koji je u petak pozvao najviše političare u državi na dostojan način javne komunikacije.

- Brine me što nastaje utisak da se u javnosti čuje samo ako joj se obratiš izjavama koje su nekulturne ili netolerantne - poručio je Pahor, ne želeći, međutim, da spomene o kakvim je porukama reč iako one nisu bile preterano uvredljivog karaktera, ali su očigledno mnogima zasmetale jer se u njima spominje Soroš. 

Naime, u seriji poruka Janša je na Tviteru određene članove Evropskog parlamenta nazvao "Soroševim lutkama", a na kritike holandskog premijera Marka Rutea je odgovorio da "Slovenija nije kolonija".

Od takvog Janšinog komuniciranja na Tviteru ogradili su se oprezno i njegovi koalicioni partneri u vladi.

- Tvit premijera Janše o poslanicima Evropskog parlamenta bio je neprimeren i nepotreban, nadam se i očekujem da će se za to izviniti - naveo je Matej Tonin, predsednik koalicionih hrišćanskih demokrata iz stranke Nova Slovenija, ministar obrane i potpredsednik vlade.

- Ako želimo da očuvamo Evropsku uniju, to se mora zasnivati na međusobnom poštovanju i kulturi dijaloga. Šteta bi bilo na ovaj način prokockati ugled Slovenije - naveo je u on.

Slovenija na proveri specijalne komisije EU 

Inače, delegacija odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove koju je vodila evroparlamentarka Sofi in 't Veld završila je u petak trodnevnu misiju u Sloveniji tokom koje je razgovarala s različitim akterima i nevladinim organizacijama kako bi se informirala o stanju poštovanja vladavine prava i o kritikama da vlada vrši pritisak na novinare, pravosuđe i druge nezavisne ustanove i tela.

In 't Veld je na konferenciji za novinare kazala da će se monitoring Slovenije nastaviti, ali da generalno u toj zemlji institucije dobro rade, premda postoje i zabrinjavajuće stvari, poput uskraćivanja sredstava medijima ili kadrovskih pritisaka na državno tužilaštvo. Međutim, kao najveći problem ona je istakla zapaljujući ton javne rasprave u kojoj na pogrešan način učestvuju i predstavnici vlade, što izaziva velike društvene polarizacije, smanjuje poverenje u javne institucije i njihovu saradnju.

- Videli smo da u nekim državama to može da dovede do erozije poverenja u demokratske institucije, pa čak i napad na iste - navela je holandska liberalna evroposlanica koja nije htela da komentariše Janšin tvit u kom je i nju uvrstio među "Soroševe lutke". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dera

16.10.2021 11:13

Slovenija nije kolonija.

Odgovori 13 3
Marija

16.10.2021 11:17

Janša je sve tačno kazao.

Odgovori 21 2