BAJDEN RAZBESNEO PUTINA, POSLAO JE AMERIČKI RAZARAČ NA RUSIJU, A ONDA JE USLEDIO BRUTALAN ODGOVOR! Ka njemu je momentalno isplovio ruski UBICA PODMORNICA! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

16.10.2021

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dramatičan incident odigrao se u Japanskom moru u vreme dok traju rusko-kineske vojne vežbe, pa je američki razarač "USS Čafi" očigledno poslat da provokacijama poremeti te manevre.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin pokazao zube Džou Bajdenu 

Ruski predsednik Vladimir Putin žestoko je reagovao nakon što je nedaleko od granica njegove zemlje u Japanskom moru, bez ikakve najave, doplovio američki razarač "USS Čafi" zbog čega je naredio da iz luke na jugu Vladivostoka na njega momentalno krene moćni ubica podmornica "Admiral Tributs". 

Rusko ministarstvo odbrane odmah je objavilo i video-snimak akcije, što se nije dopalo zapadnim medijima koji su preneli kako se Putin "sramno hvali zveckanjem oružja", ne uzimajući, pritom u obzir da su SAD te koje su izvele provokativnu akciju. 

"Admiral Tributs" približio se američkom razaraču na svega 54 metra, što Amerikanci nikako nisu očekivali, ali su se kasnije zdušno trudili da dokažu kako je čitava akcija bila bezbedna i da je "ruski izveštaj o napetim provokacijama, lažan".     

 

 

- O ovome se govorilo u američkoj mornarici i stručnjaci tvrde da je akcija bila bezbedna i da je izvedena na profesionalan način - navodi britanski Dejli mejl i podseća da se bliski susret ruskog i američkog broda dogodio u vreme dok Ruska Federacija zajedno sa Kinom učestvuje u vojnim manevrima u Japanskom moru. 

To su, SAD, očigledno želele da poremete u trenutku dok između Moskve i Vašingtona vlada poprilično napeta atmosfera koja je, kakko navodi Dejli mejl, najnapetija još od Hladnog rata. Zbog toga i ne čudi što su bliski susreti kako brodova, tako i aviona dve sile sve češća u poslednje vreme. 

Prema saopštenju Ruskog ministarstva odbrane, Rusi su poslali upozorenje milijardu dolara vrednom "USS Čafiju" da se opasno približio regionu gde je trenutno u upotrebi teška artiljerija. Uprkos tome, američki razarač nije promenio kurs i umesto toga podigao zastave koje ukazuju na to da je spreman da sa svoje palube pusti da poleti vojni helikopter. To znači da nije u stanju da promeni brzinu i kurs. 

- Budući da su se ponašali van međunarodnih zakona koji važe za ovakve situacije, "Admiral Tributs" je zauzeo kurs da istera uljeza iz svojih teritorijalnih voda - navodi se u saopštenju. 

Foto: Tanjug/AP

Američki razarač "USS Čafi" morao je da podvije rep  

Američki razarač je kurs promenio tek kad mu se ruski brod približio na manje od 60 metara, a čitava napeta akcija je potrajala oko 50 minuta. 

- U pitanju je bilo grubo američko kršenje međunarodnih pravila koja postoje kako bi se izbegao sudar ovako moćnih plovila - rečeno je iz Ruskog ministarstva na čijem je čelu Putinov prijatelj Sergej Šojgu. 

S druge strane, iz kancelarije portparola američke Pacifičke flote negirani su takvi navodi. 

- Izveštaj o navodnom potencijalnom sudaru dva broda je lažan - istakao je on i otkrio američku stranu priče. 

- "USS Ćafi" je bio na svojoj rutinskoj operaciji u međunarodnim vodama kada mu se ruski razarač iznenada približio na 54 metra i to u trenuktu dok se naš brod pripremao ta akciju letenja. Sve smo nadalje izveli bezbedno i profesionalno - navedeno je u saopštenju i dodato da "USS Čafi" nastavlja sa svojim operacijama u skladu s međunarodnim zakonom, kao i da će SAD nastaviti da plove, lete i "operišu" svugde gde im međunarodni zakon to dozvoljava. 

U međuvremenu je rusko Ministarstvo odbrane pozvalo američkog vojnog atašea zbog pomorskog incidenta. Njemu je ukazano na "neprofesionalne akcije" posade američkog razarača".

Foto: Tanjug/AP

Admiral Tirbuts je jedan od glavnih aduta ruske mornarice

Inače, Japansko more nije tako često poprište prisustva američkih i ruskih brodova, međutim, pre nepunih četiri meseca Rusija je saopštila kako je iz tih voda nedaleko od svoje granice morala da otera i NATO plovila. Takođe, u junu je jedan incident zabeležen u Crnom moru, nakon kog je Moskva optužila Ujedinjeno Kraljevstvo da je poslalo svoj razarač Difender da provocira Rusku Federaciju ulaskom u njene teritorijalne vode nedaleko od polusotrva Krima. 

Podsetimo, uprkos napetim odnosima, ruski predsednik Putin je prošle nedelje izjavio kako je uspeo da sa američkim kolegom Džoom Bajdenom izgradi odnose na osnovu kojih bi nadalje dve zemlje mogle da se približe.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading