PUTIN ZAGRMEO NA AMERIČKOJ TELEVIZIJI: Ruskom predsedniku postavili škakljiva pitanja, ON ODGOVORIO BEZ OKOLIŠANJA!

Autor: Republika

Svet

14.10.2021

08:50

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je intervju američkoj TV stanici Si-En-Bi-Si u kojem je govorio o brojnim temama, između ostalog o tome da li će se kandidovati na narednim predsedničkim izborima i o potencijalnom nasledniku, novim blokovima koji se stvaraju svetu ali i zašto misli da Amerika pravi grešku prema svojoj valuti.

Tanjug/AP

Vladimir Putin

 

O budućnosti dolara

Ako američke vlasti nastave da koriste dolar kao sredstvo kažnjavanja onda će SAD same potkopati poverenje u svoju valutu, ocenio je ruski predsednik.

- Mislim da SAD čine veliku grešku kada dolar koriste kao sankcioni instrument - rekao je on i dodao da Amerika tako „seče granu na kojoj sedi jer dolar ima apsolutnu konkurentnu prednost kao univerzalna rezervna svetska valuta, a oni to podrivaju u interesu trenutnih političkih prilika i tak nanose štetu sopstvenim ekonomskim interesima", navodi ruski predsednik.

Putin je istakao da privrede celog sveta zavise od toga u kakvom je stanju američka ekonomija i da je Rusija zainteresovana za to da u Americi ne bude nikakvih nemira ni skokova.

pixabay.com

Dolar, foto: Ilustracija

 

- Sjedinjene Države su najveća privreda sveta, visoko tehnološka. Od toga u kakvom stanju se nalazi američka privreda zavise privrede celog sveta i u našem je interesu da tamo ne bude nikakvih nemira, skokova, ali to ne zavisi od nas - naveo je Putin.

Moskva, kako je rekao, pažljivo prati šta se događa, analizira i preduzima neophodne korake kako bi osigurala svoje dugoročne interese.

Dodao je i da Rusija nije zainteresovana da se u potpunosti odvoji od dolara kao platežnog sredstva.

- Nama za sada odgovaraju transakcije u dolarima kada je reč o energentima, pre svega nafti - istakao je Putin.

O nasledniku

Upitan za svog naslednika, Putin je podsetio da mu Ustav omogućava da se kandiduje za predsednika i naredni put, ali da za sada nema nikakvih odluka na tu temu a razgovori tome samo destabilizuju situaciju.

- Ne želim da odgovaram na takva pitanja, to je moj tradicionalni odgovor. Do sledećih izbora ima dovoljno vremena. Razgovori na tu temu samo destabilizuju situaciju. Situacija treba da bude mirna, stabilna kako bi svi organi vlasti, sve državne strukture radile pouzdano. Da, Ustav mi dozvoljava da uradim, da se kandidujem na sledećim izborima, ali za sada nikakvih odluka s tim u vezi nema - rekao je on.

O Navaljnom

Tanjug/AP

Aleksej Navaljni

 

Jedno od pitanja američke novinarke ticalo se blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog, za čije je trovanje, prema tvrdnjama Zapada, odgovorna Rusija.

Putin je istakao da ruske vlasti ne nameravaju da za bilo koga obezbeđuju ekskluzivne uslove, što se odnosi i na one koji su pod plaštom bavljenja politikom prekršili zakon.

- Lice koje ste pomenuli nalazi se u zatvoru - rekao je Putin i dodao da postoje i drugi koji su prekršili zakon ali da ekskluzivnih uslova neće biti ni za koga.

Komentari (0)

Loading