MAĐARSKI GENERAL OD PETKA NA ČELU KFOR-A

Autor: Republika

Svet

13.10.2021

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski brigadni general Ferenc Kajari preuzeće u petak u Prištini komandu nad međunarodnom vojnom misijom na Kosovu, što će biti prvi put posle više od dve decenije od osnivanja da rukovodeće mesto u KFOR-u preuzme jedna države regiona.

Republika

Foto: printskrin/jutjub

General Ferenc Kajari

Kako je još početkom godine javila Balkanska bezbednosna mreža, Kajari će zameniti italijanskog kolegu Franka Federičija, kojem ističe mandat. Mađarski general će biti 26. po redu komandant KFOR-a. On je sa svojim štabom već stigao u Prištinu, a ceremonija primopredaje dužnosti biće održana 15. novembra.

Od 2000. godine komandanti ove misije bili su najčešće iz Italije - čak 12 puta. Prvi čovek KFOR-a je tri puta biran iz Francuske, sedam puta iz Nemačke i po jednom iz Velike Britanije, Norveške i Španije.

Kajari važi za iskusnog obaveštajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim operacijama a na čelu međunarodnih vojnih snaga na Kosovu će biti do novembra 2022.

Mađarska je čelnu poziciju u KFOR-u "zaradila" stalnim jačanjem svog prisustva na Kosovu a Kajari preuzima funkciju u momentu kada mađarski kontigent broji nešto manje od 400 ljudi, od okupno 3.800 pripadnika međunarodnih snaga, piše Balkansec.net.

Brigadni general Kajari je već bio angažovan na zadacima na Balkanu jer je 1996. godine bio oficir za vezu nacionalnog kontigenta pri mirovnim snagama IFOR u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, međunarodno i iskustvo u misijama sticao je i kada je 2004. godine bio savetnik EU u Darfuru, služio u misiji ISAF u Avganistanu, ili radio u NATO komandi u Norfoku, u Virdžiniji.

Početkom godine, kada je najavljeno da će Kajari preuzeti KFOR, mađarski general je bezbednosnu situaciju na Kosovu označio kao "mirnu ali krhku" i ocenio da se taj prostor i dalje suočava sa izazovima.

Kao glavne izazove on je naveo nepovoljnu ekonomsku situaciju, neuspeh vlasti da rade u punom mandatu, povratak militantnih religioznih ekstremista iz nekadašnje Islamske države, koji zajedno sa organizovanim kriminalnim grupama "utiču na značajan deo mlade nezaposlene populacije na Kosovu" i migrantsku krizu.

Kajari je dodao da, uprkos tome, očekuje da više zadataka ima iz oblasti diplomatije nego vojske, podsećajući da je povoljna bezbednosna situacija već doprinela da se broj međunarodnih snaga na Kosovu sa početnih 50.000 smanji na aktuelnih 3.800 ljudi.

U nedavnom intervjuu za Balkansku bezbednosnu mrežu, načelnik generalštaba Mađarske vojske general Ferenc Korom objasnio je da ta misija za njegovu zemlju od velikog značaja i da su zato tražili podršku Alijanse za komandnu funkciju.

To se može dovesti u vezu sa jasno iskazanom političkom spremnošću Budimpešte da vodi aktivnu bezbednosnu politiku u regionu i da sopstvenu sigurnost vezuje za stanje južno od svojih granica. Pre svega u oblasti zaštite od ilegalnih migracija.

Korom je ocenio da je značaj KFOR-a, uprkos smanjenju, sve veći i da bi uskoro moglo da se desi da to postane najznačajnija vojna misija NATO. S obzirom da Mađarska NATO smatra ključnim bezbednosnim mehanizmom, posvećenost KFOR-u predstavlja i svojevrsno ispunjavanje obaveza koje proističe iz članstva u Severnoatlantskoj alijansi.

- Već dugo vremena smo među najvećim kontributorima u misiji. Proteklih godina dodatno smo povećali naše učešće, odgovarajući tako potrebama NATO da popuni praznine u sposobnostima koje su nastale zbog povlačenja više drugih zemalja. Na taj način naglašavamo posvećenost ne samo povećavanju bezbednosti Zapadnog Balkana već suštinski doprinosimo naporima NATO da promoviše međunarodnu bezbednost u evroatlantskom regionu i šire - naveo je on.

Gotovo polovinu svih vojnih snaga angažovanih van granica zemlje Mađarska ima u misijama na Kosovu (KFOR) i u Bosni i Hercegovini (EUFOR ALTHEA).

Severni susedi Srbije na Kosovu imaju treći najveći kontigent, odmah iz SAD (660) i Italije (628 ljudi) ali je njihova uloga veoma značajna jer formiraju takozvani Taktički rezervni bataljon KTBRN koji se smatra ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine.

Taktički rezervni bataljon čine dve manevarske čete motorizovane pešadije, jedna četa za podršku, koja uglavnom ima logističke zadatke i štabni element komande bataljona.

Jedinica se nalazi u bazi Novo Selo i pod direktnom je taktičkom kontrolom komandanta KFOR-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading