ENERGETSKI PAKAO, DRUGA NAJMNOGOLJUDNIJA ZEMLJA SVETA U MRAKU, OSTAJE BEZ UGLJA! Milioni ljudi nema struje, elektrane pred gašenjem?!

Autor: Republika

Svet

12.10.2021

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nestanak struje je u dve pokrajine na severu zemlje sa čak 100 miliona stanovnika trajao skoro tri sata, a stručnjaci upozoravaju da je razlog za to dramatična nestašica uglja u elektranama.

Foto: Tanjug/AP

Na hiljade Indijaca je bez struje zbog energetske krize/Ilustracija 

Indija se suočava sa dramatičnom situacijom nakon što su delovi njene teritorije ostali bez električne energije budući da je zemlja zbog vrtoglavog pada zaliha uglja u elektranama prinuđena na restrikcije u snabdevanju strujom

Pokrajine širom zemlje su zbog novonastale situacije izdale panična upozorenja, a prema podacima Centralne kancelarije za električnu energiju Indije, gotovo 80% državnih elektrana na ugalj nalazi se u kritičnoj ili veoma kritičnoj fazi. To znači da bi njihove zalihe mogle da nestanu za manje od pet dana, zbog čega im preti gašenje. 

Tokom poslednje dve decenije, domaća proizvodnja uglja u Indiji je nastavila eksponencijalno da raste, ali je zbog pandemije koronavirusa došlo do manjeg pada proizvodnje od manje od jedan odsto u periodu od 2019. do 2020. godine.

- Trenutna kriza nema veze s nedostatkom rudarskih kapaciteta, već je uzrokovana nepravilnim predviđanjem, planiranjem i skladištenjem uglja koje su sprovodili proizvođači energije i regulatori energije u zemlji - rekao je Sunil Dahija, analitičar Centra za Istraživanje energije i čistog vazduha.

Ove godine Indiju su pogodile monsunske kiše što je uticalo na eksploataciju uglja potrebnog za proizvodnju električne energije.

- Situaciju opisujem kao zastrašujuću, ali se nadam da će se uskoro poboljšati - rekao je Vibhuti Garg, vodeći ekonomista Zavoda za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu.

 

 

Prema njegovim rečima, u poslednjih godinu dana se indijska vlada usresredila na povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, poput sunca, vetra i hidroenergije, čime bi kriza mogla da se spreči. Takođe, istakao je da ako Indija u narednim godinama planira da ispuni svoje klimatske ciljeve, moraće da se odvikne od uglja koji trenutno napaja gotovo 70% električne energije.

- Mislim da vlada trenutnu situaciju koristi kao priliku za podsticanje na više iskopavanja uglja ili proizvodnju energije na njegovoj bazi. Ipak, trebalo bi izbegavati ulaganje novca u imovinu koja će propasti zbog obnovljivih izvora energije - poručio je on.  

I pored objašnjenja koje je dao Gang, svet je sa zebnjom dočekao vest iz Indije budući da je trenutno na snazi na nivou čitave planete energetska kriza uzrokovana kako povećanjem cena energenata, tako i njihovom nestašicom. 

Inače, nestašica struje je pogodila dve indijske pokrajine na severu zemlju, u kojima živi oko 100 miliona stanovnika. Prema navodima lokalnih medija, električne energije nije bilo duže od dva sata.      

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Аца

13.10.2021 10:41

Ето како сми ми срећни што код нас нема несташица струје, па ћемо лакше да прогутамо поскупљење које нам спремају...