ONA JE GLAVNA PREVARANTKINJA U AFERI KURC! Pre hapšenja je pokušala da sakrije dokaze i pobriše sve sa kompjutera, ALI JE BILO KASNO!

Autor: Republika

Svet

12.10.2021

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva osoba koja je uhapšena nakon što je sada već bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc osumnjičen za umešanost u privredni kriminal i korupciju, jeste Zabine Bajnšab, istraživačica javnog mnjenja.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Youtube/OE24 TV

Zbog afere "Kurc" uhapšena je Zabine Bajnšab 

Austrijska policija objavila je da je uhapšena prva osoba povezana sa aferom zbog koje je u subotu uveče kancelar te zemlje Sebastijan Kurc podneo ostavku, a reč je o Zabine Bajnštab, mladoj istraživačici javnog mnjenja za koju se tvrdi da je nameštala predizborne ankete za čelnika Narodne partije Austrije (OVP) i potom ih plasirala za novac u besplatnim novinama. 

Bajnštabova, koja je nekada radila za bivšu ministarku Sofi Karmanis, optužena je za korupciju i primanje mita.

- Ona je ključna ličnost u aferi oko bivšeg kancelara u vezi s lažiranim istraživanjima javnog mnjenja - naveo je list "Kronen cajtung" i istakao kako je Sebastijan Kurc u nalazima Bajnštabove gotovo uvek bio prikazivan u pozitivnom smislu, što je odavno izgledalo više nego neobično. 

S druge strane, Kurcov protivnik Rajnhold Miterlener, koji je takođe pretendovao na mesto šefa stranke OVP bio uvek negativno prikazivan. 

Istražni organi su se, prenosi Sputnjik, odlučili na rano hapšenje zbog opasnosti od zataškavanja dokaza, pošto je Bajnšabova, neposredno pred pretres stana, obrisala sve sa hardiska svog računara.

Hapšenje je došlo upravo na dan kada prva istraživanja posle pada Kurca pokazuju i dramatični pad popularnosti OVP.

Podsetimo, doskorašnji austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku na tu funkciju pre nekoliko dana zbog istrage o umešanosti u korupciju i to nakon što su prošle srede istražitelji upali u njegov kabinet i prostorije nekoliko ministarstava. Kurc je osumnjičen da je pre dolaska na čelo OVP nameštao rezultate istraživanja javnog mnjenja kako bi se u medijima pojavljivao samo u pozitivnom svetlu. Tada je bio na čelu ministarstva spoljnih poslova Austrije.     

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading