PUTIN U AVGANISTAN POSLAO SVOG JASTREBA, ČOVEKA ZA SPECIJALNE OPERACIJE! Trunuo je mesecima u libijskom zatvoru, optuživan je da je špijun i filmska je zvezda!

Autor: Republika

Svet

12.10.2021

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki list Volstrit džornal otkrio je da je ruski predsednik Vladimir Putin neposredno nakon što su talibani povratili kontrolu nad Avganistanom u tu zemlju poslao svog čoveka za specijalne operacije Maksima Šugalejeva, bliskog s ruskim tajkunom Jevgenijem Prigožinom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin je u Kabul poslao Prigožinovog saradnika Maksima Šugaleja

Ruski predsednik Vladimir Putin je gotovo momentalno nakon što su talibani sredinom avgusta zagospodarili Avganistanom u tu zemlju poslao svog čoveka za specijalne operacije kako bi s novim snagama u Kabulu pregovarao o svim potencijalnim oblicima saradnje te države sa Ruskom Federacijom.   

To je otkrio američki list Volstrit džornal, naglašavajući kako je reč o više nego kontroverznom Rusu. A da radi direktno za Putina, navodno dokazuje ćinjenica da je povezan s tajkunom Jevgenijem Prigožinom.

Prigožin je, podsetimo, u medijima sa Zapada poznat kao Putinov kuvar jer je svojevremeno držao restoran koji je bio zadužen za pripremanje hrane za mnoge događaje povezane sa šefom Kremlja. Osim toga, ranije se navodilo da za svoje bogatstvo može da zahvali upravo ruskom predsedniku, a SAD su ga 2016. etiketirale kao glavnoosumnjičenog za mešanje u američke predsedničke izbore na kojima je pobedu odneo Donald Tramp. Navođeno je i da je najveći finansijer specijalnih ruskih jedinica Vagner, koje deluju u Libiji, Ukrajini i Siriji.

 

Šugalej je, s druge strane, kako piše Volstrit džornal, otputovao u avganistansku prestonicu da pronađe područja u kojima bi talibani mogli da rade sa mrežom političara i bezbednosnih službi na čelu sa Prigožinom. Budući da je po obrazovanju sociolog, on je prilikom sastanaka sa visokim zvaničnicima islamističke grupe sproveo brojna istraživanja i uradio intervjue kako bi utvrdio gde bi mogle da leže mogućnosti Moskve, prenosi Intermagazin. Njegova nedeljna poseta Avganistanu obuhvatila je više od 100 intervjua sa Avganistancima o stavovima prema talibanima i svrgnutoj vladi. Sreo se i sa portparolom talibana Zabihulahom Mudžahidom i, uz odobrenje talibana, započeo rad na otvaranju istraživačkog centra.

- Svi putevi su otvoreni za punu saradnju, zato sam tu - izjavio je Šugalej za Volstrit džornal iz Kabula, sugerišući da je situacija zrela za šire političke i ekonomske odnose sa talibanima.

Inače, Šugalej je prvi put dospeo na naslovne strane svetskih medija kada je zajedno sa svojim prevodiocem Samerom Suejfanom uhapšen u Libiji u maju 2019. Optužen je za špjunažu i da je pokušao da pomogne povratak u politiku Seifu el-Islamu Gadafiju, sinu brutalno ubijenog nekadašnjeg vođe te zemlje Muamera el Gadafija. Posle skoro godinu dana oni su oslobođeni, a u vreme dok su bili iza rešetaka o Šugalejevu je snimljen istoimeni film i emitovan na ruskoj televiziji.     

- Maksim Šugalej je nezavisni agent, pomoćnik i koordinator ruske vlade - rekao je Samjuel Ramani, mlađi saradnik na Royal United Services Institute (RUSI) u Britaniji.

O Šugalejevu je i BBC snimio dokumentarac u kom su prikazani koferi puni novca koje je on navodno nudio u zamenu za lojalnost političkih kandidata na Madagaskaru, gde je kako navodi Volstrit džornal, Rusija takođe svojevremeno imala velike interese. Navodi se, takođe, da je, uprkos hapšenju, ipak uspeo da dovrši posao kada je u pitanju povratak loze Gadafi na čelo Libije pa se očekuje da će Saif krajem ove godine nakon izbora biti proglašen novim predsednikom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading