STRAVA I UŽAS U GRČKOJ, LETOS IH JE PROGUTALA VATRA, SAD IH RAZARA NOVA POŠAST! Scene apokalipse obišle svet, plaže prekrilo blato, OTVORILA SE ZEMLJA! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

11.10.2021

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija pošast uništila je velike delove grčkog ostrva Evije, koje je letos već prošlo pakao nakon vatrene stihije koja ga je bukvalno opustošila.

Republika

Foto: tanjug/AP

Potresne scene poplavljenih kuća, puteva i plaža sa Evije 

Zastrašujuće scene nakon najnovije vremenske nepogode koja je pogodila grčko ostrvo Eviju ponovo su obišle svet budući da su taj turistički raj posle stravičnih požara ovog leta sada razorile poplave.

Nije bilo žrtava usled obilnih kiša koje su pogodile severni deo ostrva, ali je na desetine stanovnika moralo da bude evakuisano iz poplavljenih domova, dok su istovremeno blato i šljunak zatrpali plaže, mnogi putevi su urušeni, a na brdivitom terenu otvorili su se ogromni procepi.

Sve to su, kako komentarišu stručnjaci za grčke medije, posledice vatrene stihije koja je tokom leta uništila veći deo vegetacije na ostrvu, pa je ono sada ostavljeno ogoljeno. Klizišta su u takvim situacijama gotovo redovna pojava.   

 

 

Inače, snažna oluja je zahvatila severnu i centralnu Grčku od prošlog četvrtka, donoseći velike količine padavina. Meteorološka stanica na planini Pelio, blizu severne Evije, zabeležila je 700 milimetara kiše od četvrtka, a još više padavina se očekuje tokom današnjeg dana.

 

 

Naučnici tvrde da nema sumnje da klimatske promene izazivaju ekstremne događaje, poput toplotnih talasa, suša, požara, poplava i oluja, preneo je Tanjug. Osim toga, svi su se složili ovog leta da će Grčku zasigurno pogoditi razorne poplave nakon požara, budući da se tokom njih oslobađa izuzetno velika količina štetnih gasova u atmosferu koji kad tad uzrokuju formiranje guste mase oblaka. 

Zvaničnici koji su pregledali štetu najavili su da će vlada ubrzati aktiviranje programa od 20 miliona evra za pomoć pogođenim područjima, nakon što su se lokalni zvaničnici založili za tu akciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading