ITALIJA U HAOSU, EVO KO SE KRIJE IZA ANTIVAKSERSKOG PROTESTA U RIMU! Neofašisti, nasilnici i ubica osuđen na 18 godina robije, koriste koronu kao izgovor za PROLIVANJE KRVI! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

11.10.2021

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nasilje ovog vikenda izazvali su ljudi koji su u prošlosti bili optuženi za ranjavanja policajaca, izazivanje nereda, pa čak i za ubistva, zbog čega je uhapšeno njih 12, ali se strahuje da će neofastički pokreti i u narednom periodu koristiti određene teme kako bi zemlji stvarali dodatne probleme.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Đulijano Kastelino i Roberto Fiore uhapšeni su nakon nereda  

Pravi rat zavladao je ovog vikenda na ulicama italijanske prestonice Rima, ali i drugih većih gradova širom zemlje, a iako se svetom pronela vest da su u sukobima s policijom učestvovali građani kivni zbog odluka države povezanih s vakcinacijom protiv koronavirusa, kao i uvođenja KOVID propusnica, istina je da iza nereda stoje čelnici opasnih neofašističkih pokreta u Italiji. 

Iza nemira stoji jedna žena  

Reč je, pre svega, o Robertu Fioreu (62), Đulijanu Kastelinu (44) i Pameli Testi, koja je optužena da je direktna pokretačica protesta. Zbog toga je uhapšena, kao i Fiore i Kastelino i još devetoro pozivača na sukobe i nemire, a biće im suđeno već danas, što je inače praksa u Italiji kada je neko uhvaćen u trenutku dok čini prekršaj povezan s udarom na Republiku.         

 

 

Identifikovano je još oko 600 učesnika nasilnih demonstracija, prilikom kojih je policija bila prinuđena da upotrebi suzavac i vodene topove. Očekuje se da bi u skorijoj budućnosti jnoš neki od njih mogli da budu procesuirani. 

Među njihovim prebivalištima utvrđeni su Regija Emilija, Padova, Mantova, Breša, Verona, Torino, Milano, Bergamo, Pesaro, Ankona, Firenza, Trst, Modena, Treviso... Iz svih tih mesta oni su tokom vikenda došli u Rim kako bi iza vela navodnih protesta protiv KOVID propusnica izazvali nasilne nemire, pa i krvoproliće. Zato i ne čudi što su svet obišle fotografije Testijeve, koja je okrvavljene glave bauljala ulicama, želevši da pokaže da je kao građanin koji se navodno protivi vakcinaciji bila meta policijske brutalnosti. 

Jurišali na rezidenciju premijera  

A istina je potpuno drugačija. Ona, kao i Fiore i Kastelino su prvaci jurišne neofašističke formacije Forza nuova (Nova snaga). Kastelino je nacionalni vođa organizacije, a Fiore njen lider u Rimu. Kastelino je snimljen u prvom redu napada koji je rezultirao razaranjem centrale Opšte italijanske konfederacije rada (CGIL), najjače sindikalne organizacije, kao i tokom pokušaja prodora u rimsku Palatu Čigi, sedište i rezidenciju premijera Marija Dragija.

Njemu je policija pre nekoliko nedelja u pretresu kuće pronašla štapove, dimne bombe, fantomke i drugu opremu za nasilne demonstracije, pa mu je na pet godina zabranjen pristup manifestacijama i stadionima. Takođe, osuđen je 2019. na četiri godine zatvora jer je učestvovao u ranjavanju dvojice opštinskih redara i jednog policajca. Prilikom izlaska iz sudnice Kastelino je okupljene ljude i medijske ekipe pozdravio fašističkim "rimskim" pozdravom.

 

 

Кastelino je tokom skupa u Rimu u megafon ponavljao da za njih zelena potvrda o vakcinaciji predstavlja isto "što i crvena knjižica u komunizmu, bez koje se išlo u gulag“. Takođe, na podlaktici ima istetoviran kukasti krst.

Forza nuova je nakon hapšenja svojih lidera objavila da će narodni ustanak potrajati dok se ne ukinu KOVID potvrde, jer je "narod odlučio da podigne nivo sukoba". Inače, juče je u nemirima povređeno 38 ljudi, pre svega policajaca, ali i jedan novinar.  

Na proteste posle 18 godina provedenih na robiji  

Pritvoren je i Luiđi Aronika (65), čuveni vođa fašističkih Oružanih revolucionarnih jezgra (NAR), organizacije koja je osumnjičena (a delom i osuđena) za 33 ubistva sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. On je dosad osuđen na 18 godina zatvora, a i prošle godine je osumnjičen kao organizator ubistva navijačkog vođe Lacija. 

 

 

Među uhapšenima je i rimski ugostitelj Bjađo Pasaro, vođa pokreta IoApro (Otvaram) koji se suprotstavljao zatvaranju lokala u vreme najsnađnijeg talasa pandemije KOVIDA-19. On je na Fejsbuku direktno prenosio upad u centralu sindikalne konfederacije u kom je lično učestvovao, naglašavajući da IoApro tu provaljuje i da su na redu i druge institucije.

 

 

U noći između subote i nedelje na udaru se našla i Hitna pomoć Univerzitetske polikliničke bolnice "Umberto I". Tamo je odvezen jedan od pritvorenih učesnika protesta koji je bio pijan. Odbio je da bude testiran na koronu, pa je oko pedesetak njegovih drugova napalo pripadnike Hitne pomoći da bi ga izbavili. Pritom su razvalili vrata, upali u sektor gde su najteži slučajevi, a zatim onemogućili negu najtežih pacijenata sve do četiri jutros.

I u Milanu je pritvorena jedna osoba, 25-godišnjak, a još 48 osoba (od kojih polovina ekstremni desničari) prijavljeno je zbog prekidanja javne službe i nasilja. Među njima je šestoro prijavljeno zbog podsticanja na neposlušnost snagama reda, kao i organizaciju nenajavljene manifestacije.  

Rim očekuje još nekoliko novih rizičnih manifestacija. Za danas je najavljen štrajk javnog sektora u režiji sindikata. U sredu je na Trgu svetih apostola manifestacija sindikata vazdušnog saobraćaja, uzrujanih ukidanjem Alitalije i osnivanjem Ite, koja preuzima samo manji dio letačkog i zemaljskog osoblja propalog nacionalnog avioprevoznika. U subotu 30. oktobra se na jugu Rima očekuje samit grupe G20 najrazvijenijih zemalja sveta. 

Strahuje se da bi ekstremni desničari sve te događaje mogli da iskoriste kako bi se infiltrirali u njih i izazvali nove nerede i prolivanje krvi.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading