SABLASNI PRIZORI NA BALIJU: Mesto koje je nekad vrvilo od turista sada izgleda kao PUSTO OSTRVO!

Autor:

Svet

10.10.2021

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sunce polako nestaje na plaži Jimbaran. Restorani na plaži počeli su da pale svetla, ali nisu svi otvoreni. Neki stoje napušteni, okićeni divljim biljem i korovom. Sama plaža je prazna.

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Scena se ponavlja u drugim nekada popularnim turističkim mestima na Baliju, kao što su Kuta, Ubud i Sanur. Sa obe strane puta prodavnice, kafići i restorani su zatvoreni. Manekeni bez odeće stoje neupotrebljeni na prozorima. Police su prazne. Klubov su zatvoreni i bez nadzora, što komšiluku daje pomalo jezivu atmosferu.

Međunarodni letovi za i sa Balija obustavljeni su zbog pandemije kovida-19 od aprila 2020. godine, a ostrvo je teško pogođeno. Turizam obično čini 60% ekonomije Balija, a zatvaranje granica koštalo je hiljade ugostiteljskih radnika posao.

Dr Najoman Sukma Arida, predavač na fakultetu za turizam Univerziteta Udajana, smatra da su Baliju potrebni alternativni izvori prihoda.

- Oslanjanje isključivo na krhku turističku privredu je, naravno, vrlo rizično - rekao je on, navodi Gardijan.

"Bali se može vratiti poljoprivredi tražeći druge alternative za podršku svojoj ekonomiji, poput digitalne ekonomije, kako ne bi zavisio samo od turizma."

Napori za ponovno otvaranje Balija, poput vladinog programa vakcinacije, su u toku. Prema podacima indonežanskog Ministarstva zdravlja, stopa vakcinacije na Baliju dostigla je 97% za prvu dozu i 78% za drugu, jednu od najvećih u Indoneziji.

Najnoviji plan indonežanske vlade, koji je ove nedelje najavio ministar Luhut Pandžajitan, je otvaranje balijskog aerodroma Ngurah Rai za međunarodne letove iz Kine, Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje i Saudijske Arabije 14. oktobra. Posetioci moraju provesti osam dana u karantinu u hotelu, a troškove snose sami putnici.

Vajan Viljana je privatni turistički vodič iz sela Batubulan, gde mnogi ljudi rade u turističkom sektoru. Kaže da su mu od pandemije prihodi drastično opali. Sada može da se osloni samo na lokalne turiste, koji retko traže vodiče. Srećom, konačno je uspeo da pronađe rešenje prodajom prostirki i roletni za izdržavanje svoje porodice.

- Zbog ove pandemije mislim da bi mi u budućnosti rad u turizmu trebao biti samo sporedni posao s obzirom na to koliko je ova industrija krhka - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading