MRAK ZAVLADAO ZEMLJOM: Prva država ostala bez struje, skoro 7 miliona ljudi u panici!

Autor: Republika

Svet

09.10.2021

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Libanska elektroenergetska mreža je skroz ugašena, nakon što su dve glavne elektrane ostale bez goriva, saopštili su danas lokalni mediji.

Foto: Ap photo

Liban ostao bez struje, ilustracija

- Libanska mreža za elektrodistribuciju potpuno je obustavila rad danas u podne i verovatno neće funkcionisati do sledećeg ponedeljka - rekao je vladin zvaničnik Rojtersu.

Elektrane Demir Amar i Al Zahrani prestale su sa radom nakon što su nestale zalihe dizela, a proizvodnja energije je pala ispod 200 megavata, preneo je "Skaj njuz".

Juče je zbog nedostatka goriva rad obustavila elektrana Deir Amara, a danas i termoelektrana Zahrani.

Zvaničnik je rekao da će državna elektrodistribucija pokušati da iskoristi gorivo od vojske za privremeno pokretanje elektrana, ali da se to neće desiti u skorije vreme

Nestanak struje će potrajati najmanje nekoliko dana, dodao je Rojters citirajući zvaničan izvor, preneo je Tanjug.

Mnogi Libanci se redovno oslanjaju na privatne generatore koji troše dizel, ali ni ovog goriva nema dovoljno.

Liban je paralizovan ekonomskom krizom koja je produbljena jer su presušile zalihe uvezenog goriva. Libanska nacionalna valuta izgubila je 90 odsto vrednosti od 2019. godine.

I Nju Delhiju preti nestašica struje

Premijer Nju Delhija Arvind Kedžrival upozorio je na predstojeću krizu struje u indijskoj prestonici zbog nestašice uglja.

Kedžrival je izjavio rekao je da je pozvao saveznu vladu premijera Narendre Modija da dodeli više uglja i gasa elektranama koje snabdevaju federalnu teritoriju Nju Delhi, jer su mnoge elektrane tokom nedelje imale zalihe za samo jedan dan, piše Rojters.

- Delhi bi mogao da se suoči sa krizom moći - objavio je Kedžrival na svom Tviter nalogu.

Više od polovine od 135 elektrana u Indiji je na ugalj, koje snabdevaju oko 70 odsto električne energije u zemlji,i koje imaju zalihe koje će trajati manje od tri dana, preneo je Rojters u petak.

Savezna vlada je, međutim, uverila javnost da u zemlji postoji dovoljna količina električne energije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading