TRAGEDIJA TOKOM MOLITVE U AVGANISTANSKOM GRADU KUNDUZU: Bombaš-samoubica se razneo u DŽAMIJI, ubijeno najmanje 100 LJUDI!

Autor:

Svet

09.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pretpostavlja se da je za eksploziju odgovorna Islamska država Horasana, koja je i ranije napadale verske objekte manjinskih šiitskih muslimana u Avganistana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Najmanje 100 osoba je poginulo i povređeno u jučerašnjoj eksploziji u džamiji u avganistanskom gradu Kunduzu, a pretpostavlja se da je za bombaški napad odgovorna Islamska država Horasana, teroristička organizacija suprotstavljena vladajućim talibanima, koja je i ranije napadale verske objekte manjinskih šiitskih muslimana.

Napad se dogodio tokom tradicionalne molitve petkom. Dost Muhamed Obaida, zamenik šefa talibanske policije u pokrajini Kunduz, izjavio je da je ubijena većina šiitskih vernika koji su bili u džamiji. On je naveo da je napad verovatno izveo bombaš-samoubica, koji se uvukao među ljude dok su se molili.

- Uveravamo našu šiitsku braću da su talibani spremni da im osiguraju bezbednost - kazao je Obaida i dodao da je istraga u toku.

Vest o eksploziji potvrdio je i portparol talibana Zabibula Mudžahid.

- U džamiji naših sunarodnika šiita dogodila se eksplozija, u kojoj je poginulo i povređeno više naših sunarodnika - napisao je Mudžahid na Tviteru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

On je naveo da su specijalne jedinice poslate na mesto tragedije. Proteklih nedelja u Avganistanu je zabeleženo nekoliko napada, među kojima i onaj na džamiju u Kabulu, za koji je odgovornost preuzeo ogranak Islamske države za područje Horasana, istorijske celine koja obuhvata delove teritorija Irana, Avganistana i Pakistana.

Ko su šiiti

- šiitski muslimani pripadaju drugoj po veličini ogranku islama i čine 10-13 odsto ukupne muslimanske populacije u svetu, a ostatak skoro potpuno otpada na sunite

- glavni spor šiita i sunita je oko naslednika Muhameda, kao kalifa islamske zajednice

- njihovo neprijateljstvo ogleda se u moderno doba kroz sukob šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije koji se odvija preko posredničkih muslimanskih zemalja i ekstremističkih organizacija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading