NOBELOVA NAGRADA ZA MIR novinarima Mariji Resi i Dmitriju Muratovu

Autor:

Svet

08.10.2021

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nobelova nagrada za mir ove godine pripala je filipinskoj novinarki Mariji Resi i ruskom novinaru Dmitriju Muratovu za njihove napore da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir, navodi se u obrazloženju komiteta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nobelova nagrada

 

Nobelova nagrada za mir je jedina koja se dodeljuje u Oslu.

Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje koje se dodeljuje pojedincima, grupama i organizacijama za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, smanjenja vojnih potencijala i razoružanja, kao i za promovisanje mira i obrazovanja.

Ugled prestižne nagrade dobio je poslednjih godina velik udarac, jer je jedan od laureata, etiopski premijer Abij Ahmed, upleten u rat. Druga laureatkinja, Aung San Su Ći iz Mijanmara, optužena je da brani pokolj pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

Prošle godine dobitnik je bio Svetski program za hranu (WFP).

Nobelova nagrada za mir se od 1901. godine svake godine dodeljuje 10. decembra u Oslu, na godišnjicu smrti Afreda Nobela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading