DIPLOMATSKE TENZIJE NA LINIJI RUSIJA-NATO: Moskva najavila da će oštro reagovati na optužbe

Autor: Republika

Svet

07.10.2021

20:50

Optužbe NATO o "zlonamernim akcijama" ruskih diplomata su neosnovane i licemerne i Moskva će na njih odgovoriti, saopštila je portparolka Ministartstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Tanjug/AP

Vladimir Putin

 


Ona je rekla i da će Moskva odgovoriti na odluku NATO o proterivanju saradnika ruske Misije pri NATO i da se radi na recipročnim merama, preneo je Sputnjik.

Prethodno su u Alijansi potvrdili da su oduzeli akreditacije osmorici saradnika ruske Misije pri NATO i da je Misija sa 20 smanjena na deset predstavnika.

- Nespremnost NATO i njenih predstavnika za saradnju je očigledna definitivno i neopozivo. Mi ćemo se time voditi prilikom pripreme recipročnih mera koje će uslediti - saopštila je Zaharova.

Ona je navela i da ova odluka NATO predstavlja ružan ispad, ako se uzmu u obzir sve njihove teze o neophodnosti dijaloga, o potrebi da se obnovi zasedanje Saveta Rusija-NATO i mnogo drugih stvari.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije je dodala da odluka nije neočekivana, ali je iznenadila svojom bezobzirnošću.

- Rusiju su zvanično o tome obavestili 6. oktobra. Ovaj korak NATO nas je začudio, ali nije bio neočekivan. Iznenadio je svojom bezobzirnošću, jer nije bilo nikakvih zvaničnih objašnjenja. Zašto nije bio iznenađenje? Zato što se broj naših predstavnika u Misiji smanjivao i 2015. godine i 2018. godine. Reč je o kontinuiranim postupcima NATO - naglasila je Zaharova.

Komentari (0)

Loading