BURA U FRANCUSKOJ, PUCA NATO! Kandidati za budućeg predsednika ujedinjeni: AMERIKA I ALIJANSA SU NAM NANELI NEMERLJIVU ŠTETU, traže raspad Saveza!

Autor: Republika

Svet

07.10.2021

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezadovoljstvo zbog vojnog pakta AUKUS, koji su Francuskoj iza leđa sklopile Amerika, Australija i Britanija, u toj zemlji raste nezadovoljstvo, što se odražava na jedinstvo unutar NATO.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Melanšon izvšio pritisak na Makrona da okrene leđa Stoltenbergu 

Žan-Lik Melanšon, kandidat levice za predsednika Francuske na izborima zakazanim za april naredne godine i dugogodišnji poslanik u skupštini, izazvao je pravi haos u zemlji nakon što je izneo zahtev da jedna od najmoćnijih članica EU hitno napusti NATO i "prestane sa gajenjem iluzija kada je u pitanju odnos zvaničnog Pariza i Alijanse". 

Melanšonov zahtev je, potpuno neočekivano, podržala i njegova ljuta protivnica sa krajnje desnice, Marin Le Pen, koja je takođe kandidat na predsedničkim izborima. 

Razlog za tako drastičnu promenu kursa u shvatanju neophodnosti članstva u NATO jeste nedavni pakt koji su Francuskoj, bukvalno iza leđa, sklopile Sjedinjene Američke Države, Australija i Britanija. U pitanju je vojni sporazum pod nazivom AUKUS po kom se Australija obavezala da će od Britanije i Amerike kupiti nuklearne podmornice kako bi ojačala svoju poziciju na Pacifiku protiv Kine, što je istovremeno značilo raskidanje njenog ugovora sa Francuskom o kupovini tog oružja, vrednog više od 40 milijardi dolara. 

Zvanični Pariz je preko noći saznao za sporazum, i to onda kada je on već bio potpisan, što je razbesnelo zvanični Pariz, a u jednom trenutku je predsednik Emanuel Makron čak pozvao i ambasadore svoje zemlje u Americi i Australiji na konsultacije. Iako su se od tog trenutka u medijima pojavljivale spekualacije da bi takav razvoj situacije mogao da bude poguban za jedinstvo unutar NATO, Melanšon je prvi visoki francuski zvaničnik koji je to otvoreno i rekao. 

- Trebalo bi da poništimo i planove o formiranju Centra za svemirsku bezbednost NATO, koji je Vašington želeo da otvori u Tuluzu - naveo je Melanšon. 

Inače, taj iskusni političar marokanskog porekla se dosad dvaput kandidovao na izborima za predsednika, 2012. i 2017. Drugi put je završio na visokom četvrtom mestu od 11 kandidata, a sudeći po sadašnjim anketama, mogao bi da ostvari sličan rezultat i naredne godine sa osam odsto podrške, koliko mu se predviđa.   

Inače, osim Makrona, Melanšona i Lepenove, sigurni kandidat na izborima je i novinar i politikolog Erik Zemur.

Stručnjaci smatraju da Francuska neće napustiti NATO, ali da će Makron maksimalno igrati na spoljne adute. Prema poslednjim anketama, on bi na izborima mogao da osvoji 24 odsto glasova i tako bude reizabran.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading