EVO KAKO NARKOMANI PROLAZE POD TALIBANIMA! Jezive scene iz Avganistana, ovo su ljudi kojima su još roditelji počeli da DAJU OPIJUM! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

07.10.2021

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet su obišle fotografije na kojima se vidi kako se talibani odnose prema onima koji zloupotrebljavaju narkotine u Avganistanu, što je kažnjivo po Šerijatskom zakonu.

Foto: Tanjug/AP

Narkomani pod talibanima prolaze specijalne tretmane  

Jezive fotografije iz Avganistana, zemlje koja je sredinom avgusta ponovo pala u ruke talibana, obišle su svet, a na njima se vidi kako pod vladavinom ekstremne militantne grupe prolaze narkomani, ozbiljnih zavisnici od narkotika, kojih je u toj centralnoazijskoj državi, prema poslednjim procenana Ujedinjenih nacija (UN), čak milion.

Stručnjaci ističu da za tako široku rasprostranjenost zloupotrebe droga postoji više faktora. Pre svega, Avganistan se smatra najvećim izvoznikom herojina i opijuma, pa je droga iz tog razloga izuzetno dostupna i jeftina. Takođe, rat koji je godinama rastrzao zemlju, kod ogromnog dela stanovništva je stvorio ozbiljne traume koje su "lečene" upravo korišćenjem mnogobrojnih sredstava za "opuštanje" i "relaksaciju".

Međutim, talibani, koji u skladu sa Šerijatskim zakonom, zabranjuju upotrebu narkotika, gotovo odmah su po osvajanju vlasti doneli zakon po kom je specijalnim bolnicama izdata naredba da se pripreme za lečenje narkomana. Istovremeno, policija je krenula u racije širom zemlje i hapsila sve one koje zloupotrebljavaju droge kako bi bili podvrgnuti lečenju i vraćeni redovnim dužnostima u zemlji. 

Svi najpre moraju da budu okupani i obrijani do glave. Ne smeju da imaju ni brade jer talibani, za koje je brada svetinja, smatraju kako narkomani, dok se ne "otrezne", nemaju prava da nose to tipično talibansko "odličje".    

U bolnicama im se svakodnevno prati stanje i ne daju im se nikakvi lekovi, zbog čega prolaze kroz zastrašujuće muke. Zbog toga su pojedini svetski mediji, pozivajući se na izjave nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, istakli kako je to nehumano i kako u jednoj od ustanova, Avicenna Medical bolnici, uslovi podsećaju na one u logorima

Foto: Tanjug/AP

Trpe stravične bolove i teške mentalne probleme  

Prema izveštaju UN, u Avganistanu se najčešče zloupotrebljavaju opijum i heroin, ali i kanabis, medikamenti protiv bolova i za smirenje. 

- Mnogi počinju da koriste droge zbog teškog života, a posebno je rasprostranjeno kod izbeglica koji uspeju da pobegnu u Iran ili Pakistan. Ipak, iako izaziva trenutno olakšanje, opijat vremenom stvara mnogo veću mizeriju - stvara probleme u ponašanju, socijalne i zdravstvene probleme, vodi u kriminal i gubitku produktivnosti na radnom mestu. Korišćenje droge preko špriceva i igli, kao i prostitucija radi dobijanja novca za drogu, doprinosi i zastrašujućem širenju HIV, ali i drugih oboljenja - navodi se u izveštaju UN.     

Foto: Tanjug/AP

Narkomani se masovno skupljaju ispod mostova u Kabulu 

U poslednjih pet godina je broj onih koji u Avganistanu koriste opijum skočio za 53 odsto, sa 150.000 na 230.000, dok je broj korisnika heroina porastao sa 50.000 na 120.000. U pitanju je skok od 140 odsto.   

- Porast broja narkomana je direktno povezan sa porastom produkcije opijuma - navode stručnjaci UN i upozoravaju da je zastrašujuća i činjenica da u Avganistanu ogroman procenat roditelja taj opijat počne da daje svojoj deci dok je ne napune ni dve godine.   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
boky

07.10.2021 13:11

potpuno su u pravu