NISAM KRIMINALAC, PORUKE KOJE SAM SLAO SU ISTRGNUTE IZ KONTEKSTA! Kurc se branio nakon što mu je policija upala u kabinet, A EVO ŠTA JE ZGREŠIO!

Autor: Republika

Svet

07.10.2021

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc se oglasio nakon što je u sredu iz Beča odjeknula bombastična vest da je policija upala u njegov kabinet, ali i sedište vladajuće stranke OVP i u nekoliko ministarstava zbog sumnje da je vrh vlasti umešan u ozbiljan privredni kriminal.

Foto: Tanjug/AP

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc na meti teških optužbi 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc branio se da nije kriminalac i da su sve njegove poruke koje je slao saradnicima istrgnute iz konteksta na osnovu čega je i pokrenuta istraga protiv njega, a juče mu je čak i policija upala u kabinet i u sedište Austrijske narodne partije (OVP), dok su njegoviom pojedinim kolegama pretreseni i stanovi. 

Kako je istakao,sve optužbe da je umešan u korupciju, proneveru i prevaru su montirane. 

Sada opet imamo nova prebacivanja i opet se radi o konstruisanim optužbama po istom šablonu: SMS poruke se seku, postavljaju se u pogrešan kontekst i oko svega toga se isplete pravno-kaznena konstrukcija - rekao je Kurc na marginama EU samita o zapadnom Balkanu, koji se održava u Brdu kod Kranja.

On je podsetio na optužbe na njegov račun i na račun ministra finansija Gernota Blumela tokom istrage u vezi sa aferom "Ibica", koje su se kasnije pokazale netačnim.

Državno tužilaštvo za privredni kriminal je u sredu, osim prostorija sa kojima je povezan kancelar Kurc, izvršio pretres prostorija i u nekoliko ministarstava. Na meti se našlo još devetero političara, među kojima je i nekoliko bliskih saradnika šefa vlade.

- Postoji sumnja da su poreska sredstva iz ministarstva finansija bila utrošena na nameštena ispitivanja javnog mnenja, koja su bila stranački motivisana - stoji u saopštenju tužilaštva.

Rezultati ispitivanja su, kako je nadalje istaknuto, nakon toga bili objavljivani u tabloidu "Österreich" i drugim medijima iz tog koncerna, a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurca. Kao protivslugu je ministarstvo finansija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017, pre nego što je Kurc postao šef OVP, a kasnije i kancelar.

Inače, protiv Kurca se već vodi istraga zbog sumnje u davanje lažnog iskaza pred parlamentarnim odborom koji se bao aferom "Ibica" koji je nakon obelodanjivanja 2019. doveo do rušenja koalicione vlade narodne i slobodnjačke stranke, kao i ostavke bivšeg vicekancelara Hajnca-Kristiana Štrahea.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading