JA SAM NOVI KANCELAR NEMAČKE! Olaf Šolc objavio da je formirao vladu u rekordnom roku!

Autor: Republika

Svet

06.10.2021

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Socijaldemokrata Olaf Šolc objavio je da je sastavio novu vladu Nemačke i da je on na njenom čelu.

Foto: Tanjug/AP

Novi nemački kancelar Olaf Šolc 

Lider Socijaldemokrata Olaf Šolc objavio je da je postigao dogovor o preuzimanju mesta nemačkog kancelara.

Šolc je dogovorio sastav nove vlade sa Zelenima i sa Liberalima, objavila je agencija AFP pozivajući se na izvor iz Šolcovog kabineta. 

Podsetimo, nemačke Socijaldemokrate su postigle najbolji rezultat u nekoliko poslednjih decenija na izborima za 20. saziv Bundestaga, održanim 26. septembra. Tog dana se dugogodišnja neprikosnovena vladarka najmoćnije članice EU, Angela Merkel, oprostila od politike posle čak 16 godina, ali se očekivalo da će vladu sigurno voditi do Božića jer su pregovori o formiranju koalicija uvek mukotrpan i dugotrajan posao u Nemačkoj. 

Ispostavilo se da u Šolcovom slučaju to nije tako, čime je definitivno zadao konačni udarac dosad vladajućoj Hrišćansko demokratskoh uniji (CDU) i njenom kandidatu za kancelara, Arminu Lašetu. 

Ta stranka je na nedavnim izborima ostvarila najlošiji rezultat još od Drugog svetskog rata, ali se Lašet i pored toga nadao da Šolcu pregovori o koaliciji neće ići tako glatko, te da će on još ima šansi da dođe na čelo zemlje.

CDU i CSU su na izborima osvojili 24,1% odsto glasova, što je 196 poslaničkih mesta, čak 49 manje za demohrišćane nego pre četiri godine, a za CSU jedno manje. S druge strane, SPD, sa Olafom Šolcom na čelu, osvojila je 25,7% glasova što joj donosi 209 mesta u Bundestagu. 

Što se tiče ostalih stranaka koje su ušle u Šolcovu koaliciju, Zeleni su dobili 14,8 odsto glasova, što je 118 poslaničkih mesta, dok su Liberali predvođeni Kristijanom Lindnerom osvojili 11,5 odsto glasova ili 92 poslanička mesta.     

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading