KINA ULAZI U RAT NAJKASNIJE DO 2025! Dramatične optužbe na račun Pekinga, OGLASIO SE I BAJDEN, stanje na Pacifiku alarmantno!

Autor: Republika

Svet

06.10.2021

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija između dve zemlje na Pacifiku postaje sve napetija, a u spor je morao da se uključi i američki predsednik Džo Bajden, čija zemlja godinama naoružava kineskog suparnika, Tajvan.

Foto: Tanjug/AP

Tajvanski zvaničnici tvrde da se Kina sprema za rat/Ilustracija

Tajvanski ministar odbrane Čiu Kuočeng izneo je žestoke optužbe na račun Kine istakavši da će ona najkasnije do 2025. izazvati rat sa njegovom zemljom, i to samo dan nakon što je predsednica Tajvana Caj Ingven istakla će se čitav svet suočiti s katastrofalnim posledicama ukoliko "Ostrvo padne u ruke Kineza".  

Kontunuirani verbalni napadi na zvanični Peking usledili su nakon što su kineski vojni avioni četiri dana zaredom nadletali oblast iznad Pacifika za koju tajvanski zvaničnici tvrde da pripada njima, a što Kina nikako ne priznaje. 

- Do 2025. Kina će nas u potpunosti preuzeti. Trenutne tenzije su najgore u poslednjih 40 godina - poručio je Kuočeng.

 

 

Iako su, podsetimo, dve zemlje odvojene već više od sedam decenija, Kina i dalje smatra da je Tajvan njena neodvojiva teritorija, te u skladu sa tim vladu na Ostrvu smatra separatističkom. S druge strane, Tajvan na Kinu gleda kao na agresora "koji urušava njen teritorijalni suverenit i slobodu", što Zapad, predvođen Amerikom, koja i naoružava tajvansku vojsku, svesrdno podržava. U skladu sa tim mediji sa tog prostora aktuelnu situaciju vide kao uvod u ozbiljno krvoproliće.

- Kina sad preti Trećim svetskim ratom, a situacija se svakim danom sve više zaoštrava - piše britanski Gardijan.

Stručnjak za indopacifičke odnose smatra da je do porasta upada kineskih aviona u vazdušni prostor Tajvana došlo nakon što je ta ostrvska zemlja podnela zahtev za pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), odnosno paktu o slobodnoj trgovini. To je Kini zasmetalo budući da se ta država žestoko protivi bilo kakvim slobodnim potezima Tajvana.

- Tajvan je već dugo vremena autonomna pokrajina i smatram da ne moramo nikom da se dokazujemo. U ovoj situaciji ne želimo da budemo avanturisti, ali uradićemo sve što je u našoj moći da se odbranimo - poručila je Caj Ingven.

Inače, Tajvan sa samo 24 miliona stanovnika je u lošem vojnom položaju, posebno u odnosu na najmnogoljudniju zemlju sveta. Zato se povodom napete situacije oglasio američki predsednik Džo Bajden koji je juče potvrdio da je razgovarao sa kineskim kolegom Si Đinpingom o Tajvanu i da su se složili da se pridržavaju sporazuma, jer su tenzije između Tajpeja i Pekinga porasle.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden reagovao na krizu 

Smatra se da se u toj izjavi Bajden poziva na dugogodišnju politiku Vašingtona “jedne Kine", prema kojoj SAD zvanično priznaju Peking, a ne Tajpej, kao i Zakon o odnosima s Tajvanom, koji jasno daje do znanja da odluka SAD da uspostavi diplomatske veze sa Pekingom umesto sa Tajvanom počiva na očekivanju da će se budućnost ostrva određivati mirnim putem.

  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading